Skip to main content

Κιλιτσντάρογλου: Κάλεσμα στους νέους και πολιτικός «σεισμός» με αναφορά στην αλεβίτικη κληρονομιά του

REUTERS/Cagla Gurdogan

Το βίντεο με τις δηλώσεις του έχει προβληθεί πάνω από 12 εκατομμύρια φορές.

Κάλεσμα στους νέους απηύθυνε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε μια ομιλία που πολλοί χαρακτηρίζουν ιστορική και τολμηρή για τα δεδομένα της χώρας, καθώς αναφέρθηκε στην αλεβίτικη κληρονομιά του.

Ο βασικός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την προεδρία της Τουρκίας, προέρχεται από τη μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα της χώρας, τους Αλεβίτες. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κλάδο του Ισλάμ, με έντονα στοιχεία μυστικισμού, νεοπλατωνικής φιλοσοφίας, ορθόδοξης θεολογίας και μετριοπάθειας. Οι γυναίκες έχουν ενεργό ρόλο τόσο στη λατρεία όσο και στην καθημερινότητα. Οι Αλεβίτες στην Τουρκία έχουν γίνει στόχοι βίαιων επιθέσεων.

«Είμαι Αλεβίτης», είπε ο Κιλιτσντάρογλου σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Twitter αργά την Τετάρτη.« Αγαπητά μου παιδιά που ψηφίζετε για πρώτη φορά. Είμαι ένας ειλικρινής μουσουλμάνος που μεγάλωσε με την πίστη του Θεού, του Μωάμεθ και του Αλί. Έχω μια ψυχή που μου χάρισε ο Θεός, δεν αδικώ κανένα άνθρωπο, δεν απλώνω χέρι στο άδικο», ανέφερε στο βίντεο.

Το βίντεο με τις δηλώσεις του έγινε viral και έχει προβληθεί πάνω από 12 εκατομμύρια φορές.

Στην περίπτωση που εκλεγεί, ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο πρώτος Αλεβίτης πρόεδρος της χώρας, κάτι που κάποτε ήταν αδιανόητο στην Τουρκία.  Ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι «δεν θα μιλάμε πλέον για ταυτότητες, διακρίσεις και διαχωρισμούς. Θα μιλάμε για τις συνεργασίες και τα κοινά μας όνειρα», είπε απευθυνόμενος ειδικά σε νέους και ψηφοφόρους που ψηφίζουν για πρώτη φορά.

Οι δηλώσεις του είχαν στόχο να πείσουν τους νέους ψηφοφόρους- που υπολογίζονται σε 5,5 εκατ.-να υποστηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε «σύστημα που εισάγει διακρίσεις» υπό τον Ερντογάν, το κόμμα του οποίου βρίσκεται στην εξουσία από το 2002 και έχει ρίζες στα σουνιτικά ισλαμιστικά κινήματα.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Ερντογάν αρνήθηκε ότι κάνει διακρίσεις εις βάρος των Αλεβιτών, οι οποίοι εξοργίστηκαν όταν ονόμασε μια γέφυρα πάνω από τα στενά του Βοσπόρου με το όνομα ενός Οθωμανού σουλτάνου που σφάγιασε τους προγόνους τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επισημάνει τις διακρίσεις εις βάρος της ομάδας – που αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού – ως πρόβλημα για την ενταξιακή προσπάθεια της χώρας.