Skip to main content

Πούτιν και Πριγκόζιν: Το Μπαχμούτ που τους χώρισε, τους ένωσε ξανά

Adam Tactic Group/Handout via REUTERS

Ο Πούτιν φαίνεται ότι προσπάθησε προσωπικά να επιλύσει τη διαμάχη μεταξύ της Wagner και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ο ιδρυτής της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, είναι μια προσωπικότητα που τραβάει την προσοχή εντός και εκτός Ρωσίας.

Οι δυνάμεις του επιχειρούν στο Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, μαζί με τον συμβατικό ρωσικό στρατό. Οι μάχες εντός και γύρω από το Μπαχμούτ αποτελούν εδώ και μήνες το επίκεντρο του πολέμου στην Ουκρανία.

Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν ενδείξεις ότι έχει αρχίσει να χάνει την εύνοια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κάτι που φαίνεται να ανατρέπεται, όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Ο Πριγκόζιν ανακτά την εύνοια του Ρώσου ηγέτη, «πιθανότατα ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του ρωσικού συμβατικού στρατού να εκπληρώσει τα καθήκοντα που του είχε θέσει ο Πούτιν κατά τη χειμερινή επίθεση στο Ντονμπάς», αναφέρουν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank, σημειώνοντας επίσης ότι πλέον οι δυνάμεις της Wagner φαίνεται να λαμβάνουν ενισχύσεις, πυρομαχικά και πολιτική αναγνώριση, κάτι που δεν ίσχυε το προηγούμενο διάστημα. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που ο Πριγκόζιν είχε εκφράσει δημόσια και πολλές φορές την δυσαρέσκειά του.

Πάντως, ο βαθμός της εμπιστοσύνης και της εύνοιας του Πούτιν προς τον Πριγκόζιν δεν είναι σαφής αυτή τη στιγμή σημειώνουν οι αναλυτές. «Είναι όμως πιθανό ότι ο Ρώσος πρόεδρος έβαλε τέλος στις προσπάθειες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας να ”διψάσει” τις δυνάμεις της Wagner, έχοντας αρνηθεί να τους παράσχει ενισχύσεις και πυρομαχικά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι New York Times, επικαλούμενοι τα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν, ανέφεραν ότι ο Πούτιν προσπάθησε προσωπικά να επιλύσει τη διαμάχη μεταξύ της Wagner και του ρωσικού υπουργείου πραγματοποιώντας μια συνάντηση μεταξύ Σεργκέι Σοϊγκού και Πριγκόζιν στις 22 Φεβρουαρίου.

«Ο Πούτιν θα μπορούσε να επιστρέψει στο Πριγκόζιν αφού βίωσε άλλη μια απογοήτευση από τις ρωσικές συμβατικές δυνάμεις, οι οποίες δεν κατέλαβαν τις πρώτες γραμμές των περιφερειών Λουγκάνσκ και  Ντονέτσκ πριν από την ημερομηνία της 1ης Απριλίου που φέρεται να τους είχε ορίσει. Επίσης, φέρεται να διορίζει και πάλι διοικητές που συνδέονται με την Wagner, όπως ο διοικητής του VDV, Στρατηγός Συνταγματάρχης Μιχαήλ Τεπλίνσκι, κάτι που αν αληθεύει, υποδηλώνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος δίνει προτεραιότητα σε μια αποφασιστική νίκη τουλάχιστον στο Μπαχμούτ στο εγγύς μέλλον», αναφέρει το ISW.

Ο Πούτιν πιθανότατα χρειάζεται μια άμεση νίκη στο Μπαχμούτ ενόψει της Ημέρας της Νίκης στις 9 Μαΐου ή της φημολογούμενης συνέντευξης τύπου «Direct Line» που ετοιμάζεται να δώσει τον Ιούνιο για να επιβεβαιώσει την εξουσία του στο εγχώριο κοινό, προσθέτουν οι αναλυτές του think tank, εκτιμώντας παράλληλα ότι η βελτίωση των σχέσεων του Πούτιν με την Wagner μπορεί επίσης να είναι μια απόδειξη του δισταγμού του να εντείνει την κινητοποίηση.

«Η Ρωσία εντείνει τους βομβαρδισμούς και τα αεροπορικά πλήγματα στο Μπαχμούτ»

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν τη χρήση βαρέος πυροβολικού και κλιμάκωσαν τα αεροπορικά πλήγματα στο Μπαχμούτ, δήλωσε σήμερα ο διοικητής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων. «Αυτή τη στιγμή, ο εχθρός εντείνει τη δραστηριότητα βαρέος πυροβολικού και τον αριθμό αεροπορικών πληγμάτων, μετατρέποντας την πόλη σε ερείπια», ανέφερε ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι σε ανακοίνωση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία, που εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο, παραμένει προσηλωμένη στον στόχο για κατάληψη του Μπαχμούτ «με κάθε κόστος» αλλά υφίσταται σημαντικές απώλειες στη μάχη για την πόλη.

Το Reuters δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επίσης υποστεί βαριές απώλειες στο Μπαχμούτ.

Η πόλη, που πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό περίπου 70.000 κατοίκων, αποτελεί τον βασικό στόχο της Ρωσίας στη χειμερινή επίθεση που έχει αποδώσει πολύ μικρά εδαφικά κέρδη παρά το γεγονός ότι οι χερσαίες δυνάμεις μάχονται με τέτοια σφοδρότητα που έχει να καταγραφεί στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κατάληψη του Μπαχμούτ μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο προκειμένου η Ρωσία να προελάσει σε δύο μεγαλύτερες πόλεις που εδώ και καιρό εποφθαλμιά στην περιοχή Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία: το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης μισθοφόρων Wagner δήλωσε αυτό τον μήνα ότι οι μαχητές του ελέγχουν πάνω από το 80% της πόλης.

Η Ουκρανία το αρνείται αυτό, λέγοντας ότι ακόμα ελέγχει πάνω από το 20% της πόλης. Ο ουκρανικός στρατός αναμένεται από πολλούς να εξαπολύσει αντεπίθεση τις ερχόμενες εβδομάδες ή μήνες με στόχο την ανακατάληψη εδαφών που βρίσκονται στα χέρια των Ρώσων.

naftemporiki.gr