Skip to main content

Σκάφος με περίπου 400 μετανάστες πλέει αβοήθητο στη Μεσόγειο

Giacomo Zorzi/ Sea-Watch/Handout via REUTERS

Πολλοί από τους επιβαίνοντες χρειάζονται ιατρική φροντίδα, ανέφερε η Alarm Phone, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, μια έγκυος γυναίκα και ένα άτομο με αναπηρία.

Ένα σκάφος που μεταφέρει περίπου 400 μετανάστες παρασύρεται στη Μεσόγειο Θάλασσα μεταξύ της Ιταλίας και της Μάλτας και κινδυνεύει να ανατραπεί, αφού έχει μείνει εγκλωβισμένο για τουλάχιστον 24 ώρες, σε μια διαδρομή μετανάστευσης που οι ΜΚΟ έχουν προειδοποιήσει ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, σύμφωνα με το CNN.

Η υπηρεσία υποστήριξης Alarm Phone ανέφερε σε tweet την Κυριακή ότι έλαβε κλήση από το σκάφος, το οποίο είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσθέτοντας ότι ανέφερε την κατάσταση στις αρχές, αλλά δεν είχε ανακοινωθεί επιχείρηση διάσωσης.

Πολλοί από τους επιβαίνοντες χρειάζονται ιατρική φροντίδα, ανέφερε η Alarm Phone, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, μια έγκυος γυναίκα και ένα άτομο με αναπηρία. Είπε ότι οι επιβάτες ανέφεραν ότι κάποιοι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν πηδήξει στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου ενός ατόμου που, όπως είπε, ήταν αναίσθητος στο σκάφος. Το σκάφος είχε γεμίσει με νερό, πρόσθεσε.

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που διαφεύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τη φτώχεια παίρνουν το ρίσκο να διανύσουν την επικίνδυνη διαδρομή σε αναζήτηση καλύτερων οικονομικών προοπτικών. Ταξιδεύουν με λέμβους που είναι ακατάλληλες για το ταξίδι και μπορεί να μείνουν ακυβέρνητοι.

Το 2022, 105.131 άνθρωποι έφτασαν στην Ιταλία μέσω της Μεσογείου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι 1.368 από αυτούς πέθαναν ή παρέμειναν αγνοούμενοι. Τον Μάρτιο, τουλάχιστον 28 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν οι βάρκες τους βυθίστηκαν στα ανοικτά των ακτών της Τυνησίας καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ιταλία. Μέχρι στιγμής φέτος, 27.875 άνθρωποι έχουν πραγματοποιήσει το ταξίδι. Οι περισσότερες αφίξεις προέρχονται από την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γουινέα, το Μπαγκλαντές, την Τυνησία και το Πακιστάν.

Η Sea-Watch δήλωσε στο CNN τη Δευτέρα ότι ο καιρός είχε γίνει «πολύ κακός» κατά τη διάρκεια της νύχτας, με κύματα που έφταναν το 1,5 μέτρο. «Λόγω του αριθμού των ανθρώπων στο σκάφος και των σημερινών καιρικών συνθηκών, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να ανατραπεί το σκάφος», δήλωσε εκπρόσωπος της ΜΚΟ.

naftemporiki.gr