Skip to main content

Στη Μόσχα την Τετάρτη ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ

REUTERS/Mykola Synelnykov/

Ο Γκρόσι θα συναντηθεί με ρωσική αντιπροσωπεία και ότι θα συζητήσουν για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Στη Μόσχα θα μεταβεί την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, σύμφωνα με τον μόνιμο εκπρόσωπο της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ.

Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Γκρόσι θα συναντηθεί με ρωσική αντιπροσωπεία και ότι θα συζητήσουν για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται σε ελεγχόμενη από τον ρωσικό στρατό περιοχή της Ουκρανίας, κοντά στην πρώτη γραμμή της μάχης μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη, με έξι αντιδραστήρες και ισχύ 5.700 μεγαβατόρων.

Ο Γκρόσι μετέβη την περασμένη Τετάρτη στον σταθμό της Ζαπορίζια, αναζητώντας μια αποδεκτή λύση από το Κίεβο και τη Μόσχα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων αυτών στη νοτιαοανατολική Ουκρανία.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, ο οποίος έμεινε λίγες ώρες στον χώρο αυτό πριν επιστρέψει στα εδάφη που τελούν υπό ουκρανικό έλεγχο, θέλει να εργαστεί πάνω σε «αρχές» που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο πυρηνικής «καταστροφής».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa