Skip to main content

Κομισιόν: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν είναι υποψήφια ΓΓ του ΝΑΤΟ

EPA/OLIVIER HOSLET

Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναμένεται να εγκαταλείψει την ηγεσία του NATO τον Οκτώβριο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η γερμανίδα πρώην υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν είναι υποψήφια για να αναλάβει νέα Γενική Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν το Γερμανικό Πρακτορείο χθες Σάββατο.

Σχολίαζε δημοσίευμα της βρετανικής ταμπλόιντ The Sun προχθές Παρασκευή, το περιεχόμενο του οποίου χαρακτήρισε «αβάσιμη σεναριολογία».

Η εφημερίδα ανέφερε πως η κυρία φον ντερ Λάιεν έχει προταθεί από κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη διαδοχή του Γενς Στόλτενμπεργκ, επικαλούμενη διπλωματική πηγή που δεν κατονόμασε.

Ωστόσο το δημοσίευμα της Σαν, επικαλούμενο βρετανικές κυβερνητικές πηγές που επίσης δεν κατονόμασε, τόνισε πως το Λονδίνο θα ασκούσε πιθανόν βέτο στην υποψηφιότητα της κυρίας φον ντερ Λάιεν, με την επίκληση του κατά επικριτές της άσχημου ιστορικού της όταν διηύθυνε τον γερμανικό στρατό.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναμένεται να εγκαταλείψει την ηγεσία του NATO τον Οκτώβριο. Η θητεία του 63χρονου Νορβηγού παρατάθηκε τρεις φορές, πιο πρόσφατα ως την 30ή Σεπτεμβρίου. Είναι ο ΓΓ του NATO τα τελευταία σχεδόν εννιά χρόνια.

Υπήρξε τελευταία αρκετή σεναριολογία περί νέας παράτασης της θητείας του νυν ΓΓ του NATO, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο διπλωμάτες αντέτειναν πως αυτό θα έδινε την εντύπωση πως τα κράτη-μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο ποιος πρέπει να τον διαδεχθεί.

Η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να έχει εισηγηθεί να αναλάβει το αξίωμα ο νυν υπουργός Άμυνας των Τόρις, ο Μπεν Γουάλας. Κατά το δημοσίευμα της Σαν, μεταξύ των υποψηφιοτήτων για τις οποίες γίνεται λόγος είναι ακόμη αυτές της πρωθυπουργού της Εσθονίας Κάγια Κάλας και της υπουργού Οικονομικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ, η μητέρα της οποίας είναι Ουκρανή. Κατ’ άλλες πηγές, που επικαλέστηκε πρόσφατα η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψηφίους πιστεύεται πως είναι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο Πέδρο Σάντσεθ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-Reuters