Skip to main content

Με ομιλία Μπάιντεν ανοίγει η δεύτερη Σύνοδος για τη Δημοκρατία

REUTERS/Jonathan Ernst

Προσκεκλημένοι 121 ηγέτες

Αυλαία σήμερα για τη δεύτερη Σύνοδο για τη Δημοκρατία, με τον Τζο Μπάιντεν να ανοίγει τις εργασίες, υπό την σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και των ανησυχιών για την ενίσχυση της δύναμης της Κίνας.

Όπως και η πρώτη το 2021, η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί κυρίως μέσω διαδικτύου και θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Ο Μπάιντεν έχει προσκαλέσει 121 ηγέτες από όλο τον κόσμο, οκτώ περισσότερους από όσους την προηγούμενη φορά.

Μάλιστα κάλεσε τους ηγέτες της Ζάμπια, της Κόστα Ρίκα, της Νότιας Κορέας και της Ολλανδίας – ως εκπροσώπους ηπείρων- να είναι συνδιοργανωτές της συνόδου.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει επενδύσεις 690 εκατ. δολαρίων για να στηρίξει «τη δημοκρατική ανανέωση» στον κόσμο, δήλωσε στους δημοσιογράφους Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της διεξαγωγής δίκαιων και ελεύθερων εκλογών, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και τη μάχη κατά της διαφθοράς, πρόσθεσε. Ο αξιωματούχος διευκρίνισε μάλιστα ότι το ποσό αυτό θα προστεθεί στα 400 εκατ. δολάρια που αποδεσμεύθηκαν κατά την πρώτη σύνοδο.

Κάθε ένας από τους ηγέτες των πέντε χώρων που συνδιοργανώνουν τη σύνοδο θα προεδρεύσουν μιας διαδικτυακής συνεδρίασης σήμερα Τετάρτη. Η συνεδρίαση που οργανώνουν οι ΗΠΑ είναι αφιερωμένη «στην απάντηση των δημοκρατιών στις παγκόσμιες προκλήσεις» με προσκεκλημένο τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την Πέμπτη, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες κάθε μίας από τις συνδιοργανώτριες χώρες.

Εξάλλου στις εργασίες της συνόδου θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι και μέλη της κοινωνίας των πολιτών για να μιλήσουν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στον τεχνολογικό τομέα, την ώρα που οι Δυτικοί κατηγορούν το TikTok ότι εξυπηρετεί το Πεκίνο.

Ακάλεστοι Όρμπαν και Ερντογάν

Αν και ο Μπάιντεν τήρησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις για τη διεξαγωγή της συνόδου αυτής και ανανέωσε τους δεσμούς των ΗΠΑ με πολλές χώρες, έχει προκαλέσει και επικρίσεις καθώς εργάστηκε για την προσέγγιση της Ουάσινγκτον με ηγέτες που κατηγορούνται για αυταρχικές τάσεις και έχουν αμφιλεγόμενες επιδόσεις σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε πέρυσι τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο για να συμμετάσχει στην COP27, ενώ προσέγγισε και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Καμία από αυτές τις τρεις χώρες δεν έχει κληθεί να μετάσχει στη σύνοδο, από την οποία έχει αποκλειστεί ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, όπως και οι ηγέτες της Σιγκαπούρης και του Μπανγκλαντές.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να διευκρινίσει τα κριτήρια βάσει των οποίων έγιναν οι προσκλήσεις. «Δεν προσπαθούμε να ορίσουμε ποιες χώρες είναι ή δεν είναι δημοκρατίες», επεσήμανε εκπρόσωπός του.

Πέντε αφρικανικές χώρες που είχαν αποκλειστεί πριν από δύο χρόνια, θα συμμετάσχουν φέτος στη σύνοδο: η Τανζανία, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάμπια, η Μαυριτανία και η Μοζαμβίκη.

Το Πακιστάν αρνήθηκε την πρόσκληση δηλώνοντας, σύμφωνα με εκπρόσωπο, ότι επιθυμεί «να εργαστεί με διμερή τρόπο» με τις χώρες που συνδιοργανώνουν τη σύνοδο.

Η Νότια Κορέα από την πλευρά της προσφέρθηκε να διοργανώσει την τρίτη Σύνοδο για τη Δημοκρατία, χωρίς να διευκρινίσει πότε, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Ξεκινάει αύριο η Σύνοδος για τη Δημοκρατία- Ποιοι δεν έλαβαν προσκλητήριο