Skip to main content

ΗΠΑ: Ξεκινάει αύριο η Σύνοδος για τη Δημοκρατία- Ποιοι δεν έλαβαν προσκλητήριο

U.S. President Joe Biden delivers remarks during a meeting with business and labor leaders at the White House, in Washington, U.S., November 18, 2022. REUTERS/Elizabeth Frantz

Πραγματοποιείται υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και των ανησυχιών για την ενίσχυση της ισχύος της Κίνας.

Συνολικά 121 ηγέτες από όλο τον κόσμο έχουν προσκληθεί στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία, που διοργανώνει από αύριο και για τρεις ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η  Σύνοδος, την οποία η ομάδα του Τζο Μπάιντεν θεωρεί ως μία από τις πρωτοβουλίες της για την εξωτερική πολιτική που αποσκοπεί στη στήριξη των δημοκρατιών παγκοσμίως και την ανάσχεση της ανόδου των απολυταρχιών, πραγματοποιείται υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και των ανησυχιών για την ενίσχυση της ισχύος της Κίνας.

Στις εργασίες της θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι και μέλη της κοινωνίας των πολιτών για να μιλήσουν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στον τεχνολογικό τομέα, την ώρα που οι Δυτικοί κατηγορούν το TikTok ότι εξυπηρετεί το Πεκίνο.

Για να αποφύγει οποιαδήποτε κατηγορία περί αμερικανικού εγωκεντρισμού, ο Μπάιντεν κάλεσε τους ηγέτες της Ζάμπια, της Κόστα Ρίκα, της Νότιας Κορέας και της Ολλανδίας, ως εκπροσώπους ηπείρων, να είναι συνδιοργανωτές της συνόδου. Ωστόσο, δύο από τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δεν έλαβαν πρόσκληση.  Ο λόγος για την Τουρκία και την Ουγγαρία που έμειναν εκτός.

«Η απόρριψη δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία για τον βαθμό της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης στην Τουρκία και την Ουγγαρία, παρόλο που η Ουάσιγκτον βασίζεται και στις δύο χώρες για να υποστηρίξει τη στρατηγική της Δύσης κατά της Ρωσίας καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και χρειάζεται να εγκρίνει τις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως πλήρεις σύμμαχοι», σχολιάζει το Foreign Policy, προσθέτοντας πως αναλυτές και ειδικοί ελπίζουν ότι η Σύνοδος Κορυφής μπορεί να αναβιώσει κάποια δυναμική στο παγκόσμιο δίκτυο των δημοκρατικών κυβερνήσεων μετά από χρόνια παγκόσμιας δημοκρατικής οπισθοδρόμησης.

Τουρκία και Ουγγαρία

Η σύνοδος θα ξεκινήσει αύριο, Τρίτη, με μια διαδικτυακή συζήτηση για την ειρήνη στην Ουκρανία, στην οποία θα συμμετάσχει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αν και ο Μπάιντεν τήρησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις για τη διεξαγωγή της συνόδου αυτής και ανανέωσε τους δεσμούς των ΗΠΑ με πολλές χώρες, έχει προκαλέσει και επικρίσεις καθώς εργάστηκε για την προσέγγιση της Ουάσινγκτον με ηγέτες που κατηγορούνται για αυταρχικές τάσεις και έχουν αμφιλεγόμενες επιδόσεις σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε πέρυσι τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο για να συμμετάσχει στην COP27, ενώ προσέγγισε και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Καμία από αυτές τις τρεις χώρες δεν έχει κληθεί να μετάσχει στη σύνοδο, από την οποία έχει αποκλειστεί ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, όπως και οι ηγέτες της Σιγκαπούρης και του Μπανγκλαντές.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να διευκρινίσει τα κριτήρια βάσει των οποίων έγιναν οι προσκλήσεις. «Δεν προσπαθούμε να ορίσουμε ποιες χώρες είναι ή δεν είναι δημοκρατίες», επεσήμανε εκπρόσωπός του.

Αφρική

Πέντε αφρικανικές χώρες που είχαν αποκλειστεί πριν από δύο χρόνια, θα συμμετάσχουν φέτος στη σύνοδο: η Τανζανία, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάμπια, η Μαυριτανία και η Μοζαμβίκη.

Η σύνοδος θα αποτελέσει εξάλλου ευκαιρία για τις ΗΠΑ να φλερτάρουν με την Αφρική, σε μια περίοδο κατά την οποία η Κίνα και η Ρωσία ενισχύουν την παρουσία τους εκεί.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα περιοδεία στην Αφρική και επισκέφθηκε τη Γκάνα, την Τανζανία και τη Ζάμπια με στόχο να προωθήσει το θετικό όραμα της Ουάσινγκτον, η οποία βλέπει στην ήπειρο αυτή «το μέλλον του κόσμου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ