Skip to main content

Ο Πριγκόζιν για πρόεδρος της… Ουκρανίας;

Πού αποσκοπεί η δήλωση ο ιδρυτή της μισθοφορικής ομάδας Wagner.

Είναι ο ιδρυτής της μισθοφορικής ομάδας Wagner που συνδράμει τις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στις συγκρούσεις στην Ουκρανία. Διευθύνει μάλιστα τις δυνάμεις της Μόσχας στο Μπαχμούτ, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, όπου για μήνες διεκδικούν τον έλεγχο της πόλης. Είναι επίσης γνωστός ως «ο σεφ του Πούτιν», αν και στις ΗΠΑ χαρακτηρίζεται «εγκληματίας πολέμου».

Ο λόγος για τον Γεβγκένι Πριγκόζιν ο οποίος προχώρησε σε μια παράξενη δήλωση κάνοντας γνωστό ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ουκρανίας το 2024. Κατά τις δηλώσεις του, είπε ότι έχει «πολιτικές φιλοδοξίες» για την επόμενη χρονιά και «αποφάσισα να διεκδικήσω πρόεδρος το 2024».

Στις δηλώσεις του εμφανίστηκε με πολεμική αμφίεση και απευθυνόμενος στην κάμερα από άγνωστη τοποθεσία όπου ακούγονταν πυροβολισμοί, έκανε μια δραματική παύση, πριν ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος για «πρόεδρος της Ουκρανίας».

Ανέφερε επίσης ότι εάν νικήσει τον νυν Βολοντόμιρ Ζελένσκι και τον προκάτοχό του, Πέτρο Ποροσένκο, «τότε όλα θα πάνε καλά» και ότι «δεν θα χρειαστούν πυρομαχικά».

Ο Πριγκόζιν όχι μόνο δεν διαθέτει την ουκρανική υπηκοότητα, αλλά συμμετέχει στην ρωσική εισβολή στη χώρα, επομένως η δήλωσή του είναι απαράδεκτη, σχολιάζει το Newsweek εκτιμώντας ότι πιθανότατα ο ιδρυτής της Wagner βρήκε ένα ευφάνταστο τρόπο για να ασκήσει κριτική στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας για την έλλειψη πόρων και προμηθειών των στρατευμάτων του στο πεδίο.

naftemporiki.gr