Skip to main content

Το μυστήριο με το τσάι του Σι: Γιατί έχει μπροστά του δύο κούπες;

Reuters

Στο εφετινό Συνέδριο - όπως είχε γίνει και το 2021 - μπροστά στον πρόεδρο Σι τοποθετήθηκαν... δύο φλιτζάνια τσαγιού. Τι συμβολίζουν;

Οι Κινέζοι έχουν ένα ιδίωμα τεσσάρων λέξεων, ren zou, cha liang, που σημαίνει «Το τσάι κρυώνει όταν οι άνθρωποι απομακρύνονται».

Το καλοκαίρι του 2015,  η ελεγχόμενη από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα People’s Daily δημοσίευσε ένα άκρως συμβολικό άρθρο που ενθάρρυνε το “ren zou, cha liang”, λέγοντας στην πραγματικότητα στους συνταξιούχους πρεσβυτέρους του κόμματος να παραιτηθούν ήσυχα και να μείνουν μακριά από την πολιτική.

«Κάποιοι συνταξιούχοι αξιωματούχοι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν το “κρύο τσάι” μετά τη συνταξιοδότηση, γι’ αυτό κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να επεκτείνουν τις δυνάμεις τους και προσπαθούν να κρατούν το φλιτζάνι του τσαγιού τους πάντα ζεστό», ανέφερε το άρθρο, επισημαίνοντας: αλλά το “ren zou, cha liang” είναι ο κανόνας.

Το τσάι του προέδρου δεν κρυώνει

Και ερχόμαστε έτσι στην ετήσια συνεδρίαση του κινεζικού Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή, 5 Μαρτίου, με τον Σι Τζινπίνγκ να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να προωθήσει αλλαγές προσώπων στα ηγετικά κλιμάκια της οικονομίας, της τεχνολογίας και των επιστημών, διορίζοντας δικούς του στενούς συνεργάτες σε θέσεις – κλειδιά. Στο εφετινό Συνέδριο – όπως είχε γίνει και το 2021 – μπροστά στον πρόεδρο Σι τοποθετήθηκαν… δύο φλιτζάνια τσαγιού.

Τα άλλα έξι μέλη της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ, είχαν μόνο ένα φλιτζάνι τσαγιού μπροστά τους.

Ήταν σαν να λέμε, όχι μόνο δεν κρυώνει το τσάι του Σι, που είναι πάνω από 10 χρόνια στην εξουσία, αλλά και άλλο ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι τον περιμένει να πιει. Οι περίπου 3.000 βουλευτές που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση, αναγκασμένοι να κάθονται για ώρες ομιλιών, δεν μπορεί παρά το να παρατήρησαν και να έλαβαν το μήνυμα. Υπάρχει κάτι περισσότερο από μία αριθμητική διαφορά. Οι κούπες του Σι φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτόν, είναι αρκετά διαφορετικές από αυτές που σερβίρονται στα άλλα μέλη της ηγεσίας.

Στην πραγματικότητα έχουμε απλώς δύο φλιτζάνια τσάι. Αλλά στην κινεζική πολιτική, τα σύμβολα και το πρωτόκολλο έχουν για το καθεστώς μεγάλη σημασία.

10 χρόνια ακόμη στην εξουσία;

Ο Σι ανήλθε στην εξουσία ως γενικός γραμματέας του κόμματος το φθινόπωρο του 2012. Ανέλαβε τη θέση του Κινέζου προέδρου λίγο πριν την άνοιξη του 2013.

Εάν το πρώτο από τα δύο φλιτζάνια τσαγιού συνεπάγεται τις δύο πρώτες πενταετείς θητείες του, από το 2012 έως το 2022, το δεύτερο φλιτζάνι τσαγιού θα μπορούσε να σημαίνει την παραμονή του στον προεδρικό θώκο για επιπλέον 5 ή και 10 χρόνια. Ο ίδιος άλλωστε έχει φροντίσει να μπορεί να μείνει στη θέση ισόβια.

Η εθνική στρατηγική της Κίνας είναι να πιάσει και να ξεπεράσει τις ΗΠΑ έως το 2035 όσον αφορά στην οικονομική δύναμη, την επιστημονική και τεχνολογική ικανότητα και την ολοκληρωμένη εθνική ισχύ. Είναι σαφές πως ο Σι θέλει να είναι ο ηγέτης που θα οδηγήσει τη χώρα του προς αυτόν τον στόχο. Και για να το πετύχει δεν μπορεί να αφήσει το τσάι να κρυώσει.