Skip to main content

Αφγανιστάν: Χάνονται οι ελπίδες μετά το άνοιγμα των πανεπιστημίων χωρίς γυναίκες

REUTERS/Ali Khara

Οι Αφγανές είναι αντιμέτωπες με πολλά δεινά, καθώς οι Ταλιμπάν περιορίζουν σταθερά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, εκτοπίζοντάς τες από τον δημόσιο χώρο.

Ο «εφιάλτης» που βιώνουν οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν μέσα από την ολοένα και αυξανόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους φαίνεται να μην έχει τέλος. Ύστερα από μια διακοπή για τις χειμερινές διακοπές, τα πανεπιστήμια του Αφγανιστάν άνοιξαν ξανά χωρίς οι κοπέλες να μπορούν να φοιτήσουν, όπως επισημαίνει το BBC.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης ανακοίνωσε ότι οι φοιτήτριες δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στα μαθήματα, αντιστρέφοντας τις πολιτικές που τους επέτρεπαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ το 2021. «Τώρα είμαι ανύπαρκτη» δήλωσε μια τεταρτοετής φοιτήτρια πληροφορικής. «Σχεδίαζα να τελειώσω το πανεπιστήμιο, να κάνω το μεταπτυχιακό μου και στη συνέχεια το διδακτορικό μου. Ήθελα να εργαστώ και να υπηρετήσω τον λαό μου, τη χώρα μου. Τώρα δεν μπορώ να το κάνω αυτό».

Οι Αφγανές είναι αντιμέτωπες με πολλά δεινά, καθώς οι Ταλιμπάν περιορίζουν σταθερά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, εκτοπίζοντάς τες από τον δημόσιο χώρο. Τα κορίτσια είχαν ήδη αποκλειστεί από τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πέρυσι, προτού η κυβέρνηση εφαρμόσει την ίδια απαγόρευση και στις φοιτήτριες των πανεπιστημίων. Αρκετοί αξιωματούχοι των Ταλιμπάν λένε ότι είναι προσωρινή. Έχουν παρουσιάσει διάφορες εξηγήσεις γι’ αυτό, από υποτιθέμενες παραβιάσεις ενός αυστηρού κώδικα ενδυμασίας, μέχρι έλλειψη χρημάτων, μέχρι την ανάγκη να αναμορφωθεί η διδακτέα ύλη σύμφωνα με τις ισλαμικές κατευθύνσεις. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις διαφωνίας στις τάξεις τους, με τους κληρικούς που συμβουλεύουν τον ανώτατο ηγέτη των Ταλιμπάν Χιμπατουλάχ Ακχουντζάντα να αντιτίθενται σθεναρά στην εκπαίδευση και την εργασία των γυναικών.

Η απαγόρευση ήταν τραυματική και για τους άνδρες φοιτητές. Η επιστροφή στην τάξη έμοιαζε με κηδεία, δήλωσε ένας από τα ανατολικά της χώρας. «Δεν μπορείτε να οικοδομήσετε τη χώρα μας μόνο με άνδρες», δήλωσε ένας άλλος νεαρός στην επαρχία Παρουάν. «Χρειαζόμαστε γυναίκες να δουλέψουν μαζί μας πλάι πλάι».

Οι αντιδράσεις

Οι διαμαρτυρίες ήταν υποτονικές. Οι Ταλιμπάν διέλυσαν μια μικρή διαδήλωση έξω από τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν επίσης μια χούφτα φοιτήτριες να κάθονται προφανώς στο δρόμο έξω από το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ διαβάζοντας τα βιβλία τους. Κάποιοι έβγαλαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καλούσαν τους άνδρες φοιτητές να μποϊκοτάρουν τα μαθήματα μέχρι να ανοίξουν τα πανεπιστήμια για όλους. Αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί.

Η μεταχείριση των γυναικών και των κοριτσιών από τους Ταλιμπάν έχει εξοργίσει τη διεθνή κοινότητα, αυξάνοντας την απομόνωση του Αφγανιστάν σε μια εποχή που η οικονομία του καταρρέει. Μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

naftemporiki.gr