Skip to main content

Γιατί η Ουκρανία επιμένει στην υπεράσπιση του Μπαχμούτ

EPA/ROMAN PILIPEY

Αναγκάζει τους Ρώσους να εμπλακούν σε μια δύσκολη μάχη για μια πόλη που «δεν είναι εγγενώς σημαντική επιχειρησιακά ή στρατηγικά».

Το γεγονός ότι η κατάσταση στο Μπαχμούτ, την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας όπου μαίνονται σφοδρές μάχες, είναι δύσκολη για τους Ουκρανούς υπερασπιστές που προσπαθούν εδώ και μήνες να αποκρούσουν τις ρωσικές δυνάμεις, δεν είναι μυστικό. Το έχουν δηλώσει πολλές φορές Ουκρανοί αξιωματούχοι, όπως και ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Παρόλο που το Κίεβο αρχικά εμφανιζόταν απόλυτο στις δηλώσεις του για την υπεράσπιση της πόλης, στην πορεία λείανε τον τόνο του δηλώνοντας πως η υπεράσπιση του Μπαχμούτ δεν θα γίνει με οποιοδήποτε κόστος. Πολλοί αναλυτές θεώρησαν ότι με αυτή την δήλωση η Ουκρανία προετοιμαζόταν για υποχώρηση από την πόλη, για την υπεράσπιση της οποίας άλλωστε είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους Αμερικανοί αξιωματούχοι- εκτιμώντας ότι θα σταθεί εμπόδιο στην προετοιμασία των ουκρανικών δυνάμεων για την αναμενόμενη αντεπίθεση της άνοιξης.

Ακολούθησε την Δευτέρα η έκθεση του Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου (ISW). Οι αναλυτές του αμερικανικού think tank ανέφεραν ότι ενδεχομένως οι δυνάμεις του Κιέβου προχωρούν σε περιορισμένη υποχώρηση από τη μια πλευρά της πόλης. Ακολούθησε διάψευση από την ουκρανική πλευρά, ανακοινώνοντας  την πρόθεσή της να «ενισχύσει» τις θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων στο Μπαχμούτ.

«Καμία περιοχή της Ουκρανίας δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί» στους Ρώσους, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως έπειτα από επικοινωνία με ανώτατους στρατιωτικούς διοικητές αποφασίστηκε να μην προχωρήσουν σε απόσυρση αλλά σε ενίσχυση της άμυνας.

Τι σημαίνει όμως η παραμονή των Ουκρανών και ενίσχυση της άμυνάς τους στο Μπαχμούτ;

Αναγκάζει τους Ρώσους να εμπλακούν σε μια δύσκολη μάχη για μια πόλη που «δεν είναι εγγενώς σημαντική επιχειρησιακά ή στρατηγικά», απαντούν οι αναλυτές του ISW. Στην νεότερη έκθεσή τους, οι αναλυτές εξηγούν ότι η υπεράσπιση της πόλης έχει γίνει «στρατηγικά σημαντική για την Ουκρανία λόγω της τρέχουσας σύνθεσης των ρωσικών δυνάμεων» που επιχειρούν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ISW, οι ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στο Μπαχμούτ προέρχονται πλέον από τα ελίτ στοιχεία της Wagner, από ρωσικές αερομεταφερόμενες μονάδες καθώς και στρατεύματα χαμηλότερης ποιότητας.

Έτσι ενώ υπάρχει κίνδυνος η Ουκρανία να χάσει σημαντικά στρατεύματα και εξοπλισμό που δεν έχει σε αφθονία για την αντιμετώπιση κατά κύριο λόγω των δυνάμεων της μισθοφορικής ομάδας Wagner που επιχειρούν στο Μπαχμούτ, δεδομένου ότι ο μεγάλος αριθμός των μισθοφόρων που έχει στρατολογήσει η παραστρατιωτική ομάδα «δεν είναι απεριόριστος» και «η μόνιμη εξάλειψη δεκάδων χιλιάδων από αυτούς που επιχειρούν στο Μπαχμούτ σημαίνει ότι δεν θα είναι διαθέσιμοι σε άλλες πιο σημαντικές μάχες».

 naftemporiki.gr