Skip to main content

Ισραήλ: Σύλληψη υπερορθόδοξων Εβραίων για την επίθεσή τους στο σπίτι ενός δικαστή – Αντιτίθενται στην υποχρεωτική στράτευση

REUTERS/Ammar Awad

Ο δικαστής Σόλμπεργκ έχει επανειλημμένα επικρίνει την αστυνομία επειδή δεν δρα με τη δέουσα αυστηρότητα εναντίον όσων αρνούνται να κάνουν τη στρατιωτική θητεία

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Δεκάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι συνελήφθησαν μετά την επίθεσή τους στο σπίτι του αναπληρωτή προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη μελών της κοινότητάς τους που αντιτίθενται στην υποχρεωτική στράτευση, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Χθες βράδυ, αστυνομικοί αναπτύχθηκαν μετά την ειδοποίηση που έλαβαν στο Αλόν Σβουτ, έναν ισραηλινό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, «έπειτα από διατάραξη της δημόσιας τάξης και ζημιές από δεκάδες ταραξίες στο σπίτι και την περιουσία του αναπληρωτή προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νόαμ Σόλμπεργκ», τόνισε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.

«Δεκάδες ύποπτοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση», πρόσθεσε η αστυνομία.

Εικόνες που δημοσιεύθηκαν στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δείχνουν σπασμένα παράθυρα και γλάστρες κοντά στην είσοδο του σπιτιού, καθώς και ένα αυτοκίνητο με σπασμένο παράθυρο.

Στο επίκεντρο νομοσχέδιο για τη στράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμενόταν να ψηφίσει νόμο για την υποχρεωτική στράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό εξαιρούνται από τη στρατιωτική θητεία.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός, εξαρτώμενος από τους υπερορθόδοξους κυβερνητικούς εταίρους του για να διατηρήσει την εξουσία, έχει μέχρι στιγμής αναβάλει την υιοθέτηση μιας τέτοιας νομοθεσίας, ευνοώντας αντ’ αυτού ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στους υπερορθόδοξους Εβραίους να αποφεύγουν εντελώς τη στρατιωτική θητεία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει αυτήν την εξαίρεση και από το 2024 ισχύει απόφαση που επιβάλλει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία τους.

Ο δικαστής Σόλμπεργκ έχει επανειλημμένα επικρίνει την αστυνομία επειδή δεν δρα με τη δέουσα αυστηρότητα εναντίον όσων αρνούνται να κάνουν τη στρατιωτική θητεία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, νεαροί υπερορθόδοξοι Εβραίοι έχουν συλληφθεί επειδή δεν εμφανίστηκαν στα γραφεία στρατολόγησης μετά την κλήτευσή τους.

Τον Απρίλιο, μια ομάδα υπερορθόδοξων διαδηλωτών εισέβαλε στο σπίτι του επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής αστυνομίας, ο οποίος οχυρώθηκε στον κήπο του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.