Γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη απογειώθηκαν 11 φορές την τελευταία εβδομάδα στο πλαίσιο της Αποστολής Αστυνόμευσης Αεροπορίας της Βαλτικής του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, χαρακτηρίζοντας τις εισβολές ως έναν υψηλότερο από το συνηθισμένο αριθμό «προκλήσεων».
Η αποστολή προστατεύει τον εναέριο χώρο των τριών χωρών της Βαλτικής – Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας – μέσω εναλλασσόμενων αναπτύξεων μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, καλύπτοντας κενά στις δικές τους δυνατότητες. Τα αεροσκάφη απογειώνονται για να αναχαιτίσουν άγνωστα ή μη συμμορφούμενα αεροσκάφη.
Ο Γκιγιόμ Βερνέ δήλωσε σε εβδομαδιαία ενημέρωση δημοσιογράφων ότι ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός αναχαιτίσεων θα μπορούσε να σηματοδοτεί ότι η Μόσχα επιδιώκει να επιδείξει τις δυνάμεις της την ίδια εβδομάδα που φιλοξένησε το ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
«Το γαλλικό απόσπασμα που αναπτύχθηκε στην αποστολή Βαλτικής Αεροπορικής Αστυνόμευσης πραγματοποίησε πολλαπλές αναχαιτίσεις ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών που πετούσαν χωρίς σχέδια πτήσης ή επαφή μέσω ασυρμάτου», δήλωσε ο Βερνέ, προσθέτοντας ότι τα αναχαιτισθέντα αεροσκάφη περιλάμβαναν οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη, αεροσκάφη πληροφοριών και μεταγωγικά αεροσκάφη.
Τα περιστατικά αυτά έρχονται μετά από μια σειρά περιπτώσεων στις οποίες στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Φινλανδίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, πυροδοτώντας φόβους ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να επεκταθεί στα βόρεια σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.
Πηγή: Reuters
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












