Skip to main content

ΟΗΕ: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» ο διωγμός των γυναικών από τους Ταλιμπάν

REUTERS/Zohra Bensemra

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους Ταλιμπάν ότι «η άθλια μεταχείριση των γυναικών και των κοριτσιών είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη».

Απ’ όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021 στο Αφγανιστάν, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των γυναικών έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά, στερώντας τους ακόμη και το να μπορούν να σπουδάσουν. Για τον λόγο αυτό, μια έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έδειξε ότι η μεταχείριση των κοριτσιών και των γυναικών από τους Ταλιμπάν θα μπορούσε να ισοδυναμεί με «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

Στην εν λόγω έκθεση μελετάται η περίοδος από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2022. Μάλιστα, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν , Ρίτσαρντ Μπένετ, απεφάνθη ότι η μεταχείριση των γυναικών και των κοριτσιών από τους Ταλιμπάν «μπορεί να ισοδυναμεί με δίωξη λόγω φύλου, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

«Η εσκεμμένη και μεθοδευμένη πολιτική των Ταλιμπάν είναι να αποκηρύξουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών και να τις διαγράψουν από τη δημόσια ζωή», δήλωσε ο Μπένετ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. «Μπορεί να ισοδυναμεί με το διεθνές έγκλημα της δίωξης λόγω φύλου για το οποίο οι αρχές μπορούν να λογοδοτήσουν».

Οι Ταλιμπάν έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών σύμφωνα με την ερμηνεία τους για το Ισλάμ και την αφγανική κουλτούρα και ότι σκοπεύουν να ανοίξουν σχολεία στο μέλλον μόλις δημιουργήσουν ορισμένες προϋποθέσεις για τα κορίτσια. Ο Μπένετ δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους Ταλιμπάν ότι «η άθλια μεταχείριση των γυναικών και των κοριτσιών είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη για οποιονδήποτε λόγο, συμπεριλαμβανομένης της θρησκείας».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters