Skip to main content

Φινλανδία: Αποστολή τριών Leopard 2 στην Ουκρανία

REUTERS/Benjamin Westhoff

Συνολική βοήθεια του φινλανδικού πακέτου πάνω από 160 εκατομμύρια δολάρια

Η Φινλανδία θα στείλει τρία άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη το υπουργείο Άμυνας του Ελσίνκι.

“Θα στείλουμε περισσότερο αμυντικό υλικό και θα συμμετάσχουμε στη συνεργασία για τα Leopard μαζί με τους εταίρους μας”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μίκο Σάβολα σε δελτίο Τύπου του υπουργείου, ανακοινώνοντας ότι η Φινλανδία θα παραδώσει τρία άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και θα παράσχει επίσης εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση και τη συντήρησή τους.

Το υπουργείο δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης, επικαλούμενο “επιχειρησιακούς λόγους”.

Το Κίεβο έχει ζητήσει συγκεκριμένα από τους συμμάχους άρματα μάχης Leopard 2 αρκετές φορές, λέγοντας ότι είναι “πολύ αναγκαία”.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αύξησε πρόσφατα τις πιέσεις προς τους συμμάχους της Ουκρανίας να συμμετάσχουν με το Βερολίνο στην παράδοση γερμανικής κατασκευής, σύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Ο Σολτς δίσταζε επί μήνες για το αν θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2, αλλάζοντας πορεία μόνο τον περασμένο μήνα, όταν υποσχέθηκε να δημιουργήσει μια διεθνή συμμαχία που θα δώσει στην Ουκρανία 80 από τα άρματα.

Η συνολική αξία του τελευταίου φινλανδικού πακέτου βοήθειας για την Ουκρανία είναι πάνω από 160 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει υποσχεθεί στο Κίεβο στα 750 εκατομμύρια ευρώ.

“Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας και η Ουκρανία εξακολουθεί να χρειάζεται υποστήριξη για την άμυνά της”, ανέφερε ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας στην ανακοίνωση.

Πηγή: Politico