Skip to main content

Μπάιντεν: Ο «βίαιος και άδικος πόλεμος» στην Ουκρανία απέχει πολύ από το να κερδηθεί

Evan Vucci/Pool via REUTERS

Δεσμεύθηκε για μακροπρόθεσμη υποστήριξη στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «η ελευθερία είναι ανεκτίμητη».

«Οι Αμερικανοί είναι στο πλευρό της Ουκρανίας, ο κόσμος είναι με την Ουκρανία», ήταν το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρέθηκε στο Κίεβο την Δευτέρα πραγματοποιώντας ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι στην ουκρανική πρωτεύουσα λίγες μέρες προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος συγκρούσεων.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος αρχικά επρόκειτο να επισκεφθεί τη γειτονική Πολωνία αυτή την εβδομάδα, εμφανίστηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα στο πλευρό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο παλάτι Μαριίνσκι. Σύμφωνα με δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί του έχει ήδη αποχωρήσει από το Κίεβο.

Ενώ ο Μπάιντεν βρισκόταν ακόμη στο Κίεβο ήχησαν σειρήνες στην πόλη και σε άλλες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν υπήρξαν όμως άμεσες αναφορές για εκτόξευση ή έκρηξη πυραύλων.

Κατά τις δηλώσεις του, υπενθύμισε τους φόβους πριν από σχεδόν ένα χρόνο ότι οι δυνάμεις εισβολής της Ρωσίας θα μπορούσαν να καταλάβουν γρήγορα την ουκρανική πρωτεύουσα.

«Ένα χρόνο αργότερα, το Κίεβο παραμένει όρθιο», είπε χαρακτηριστικά. «Η Ουκρανία αντέχει. Η δημοκρατία αντέχει. Οι Αμερικανοί είναι μαζί σας και ο κόσμος είναι δίπλα σας». Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ο «βίαιος και άδικος πόλεμος» απέχει πολύ από το να κερδηθεί και ότι θα υπάρξουν «πολύ δύσκολες μέρες, εβδομάδες και χρόνια μπροστά».

Όμως ο «κατακτητικός πόλεμος» του Βλαντίμιρ Πούτιν αποτυγχάνει», εκτίμησε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης υπολόγιζε ότι ο κόσμος δεν θα παραμείνει ενωμένος, «αλλά έκανε προφανές λάθος». «Ένα χρόνο μετά, τα αποδεικτικά στοιχεία βρίσκονται εδώ σε αυτό το δωμάτιο. Στεκόμαστε εδώ μαζί», είπε.

Ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε για μακροπρόθεσμη υποστήριξη στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «η ελευθερία είναι ανεκτίμητη. Αξίζει να παλέψεις για όσο χρόνο χρειαστεί. Και έτσι θα είμαστε μαζί σας». Προανήγγειλε την παροχή νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ύψους 500 εκατ. δολαρίων, «σήμερα ή αύριο». Το πακέτο θα περιλαμβάνει πυρομαχικά, συστήματα αντιτεθωρακισμένων και ραντάρ εναέριας επιτήρησης.

«Αργότερα αυτή την εβδομάδα θα ανακοινώσουμε πρόσθετες κυρώσεις εναντίον ελίτ και εταιρειών που προσπαθούν να αποφύγουν τις κυρώσεις και να στηρίξουν τη ρωσική πολεμική μηχανή», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι είπε ότι αυτός και ο Μπάιντεν συζήτησαν επίσης το θέμα των όπλων μεγάλου βεληνεκούς, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ανέφερε επίσης ότι οι συζητήσεις του ήταν «πολύ αποδοτικές».

Ο Ουκρανός ηγέτης χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπάιντεν στην Ουκρανία ως «την πιο σημαντική επίσκεψη ολόκληρης της ιστορίας των σχέσεων ΗΠΑ-Ουκρανίας», η οποία υπογραμμίζει «τα αποτελέσματα που έχουμε ήδη επιτύχει» και «τα ιστορικά επιτεύγματα που μπορεί να κερδίσουμε μαζί με ολόκληρο τον κόσμο».

Ευχαρίστησε προσωπικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ καθώς και το Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό, ενόψει της επετείου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης «θα έχει σίγουρα μια αντανάκλαση στο πεδίο της μάχης», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

Ο στρατός της Ουκρανίας αντιμετωπίζει επιθέσεις από τις δυνάμεις του Πούτιν στα ανατολικά σε σκληρές μάχες που αυξάνουν τον αριθμό των νεκρών στη μεγαλύτερη ανοιχτή σύγκρουση της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζω ότι αναμένεται ένα μεγάλο πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης, και αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο πακέτο είναι ένα σαφές μήνυμα ότι οι προσπάθειες εκδίκησης της Ρωσίας δεν θα έχουν πιθανότητες», είπε.

Μπορεί η Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο έρχεται μία ημέρα προτού ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δώσει την προγραμματισμένη ομιλία του για την κατάσταση του έθνους που θα μπορούσε να επιφέρει περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου.

Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει ακόμα την επίσκεψη, αν και το ταξίδι αναμένεται να θεωρηθεί ως η τελευταία επιβεβαίωση ότι η Μόσχα μάχεται όχι μόνο κατά της Ουκρανίας αλλά και κατά της συλλογικής Δύσης με επικεφαλής την Ουάσινγκτον. «Δεν νομίζω ότι οι Ρώσοι θα εκπλαγούν», σχολίασε η Τατιάνα Στανοβάγια, ιδρύτρια της εταιρείας πολιτικής ανάλυσης R.Politik.

«Θα είναι γι’ αυτούς άλλη μια απόδειξη ότι η Ουάσιγκτον επέλεξε αναμφίβολα το στρατόπεδό της… Είναι μια απόδειξη πλήρους αναταραχής με τη Ρωσία, επιβεβαίωση ότι τώρα η Δύση ποντάρει στη στρατηγική ήττα του Πούτιν», εξήγησε προσθέτοντας ότι αύριο αναμένει από τον Πούτιν να είναι εξαιρετικά επιθετικός με τη Δύση.

naftemporiki.gr