Skip to main content

Ομιλία Πούτιν στις 21 Φεβρουαρίου

Sputnik/Sergey Karpuhin/Pool via REUTERS

Στην επέτειο της αναγνώρισης των αποσχισθεισών περιοχών της Ουκρανίας.

Στις 21 Φεβρουαρίου του 2022 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τις δύο αυτοανακηρυχθείσες αποσχιθείσες «δημοκρατίες» του Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ως ανεξάρτητα κράτη και διέταξε την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων σε Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ ως «ειρηνευτικών δυνάμεων».

Τρεις μέρες αργότερα ξεκίνησε αυτό που η Μόσχα ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με τις ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν στην Ουκρανία. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά, χωρίς να διαφαίνεται ότι έρχεται σύντομα το τέλος.

Στην επέτειο αυτής της αναγνώρισης των αποσχισθεισών περιοχών της Ουκρανίας που λειτούργησε ως προάγγελος του πολέμου, ο Πούτιν θα μιλήσει στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσίας, που αποτελείται από τα δύο Σώματα της ρωσικής Βουλής, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν θα μιλήσει για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, για οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η απόφαση σχετικά με την πιθανή διαπίστευση δημοσιογράφων δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Ερωτηθείς εάν συμμετέχοντες ή στρατιωτικοί του πολέμου στην Ουκρανία θα παρευρεθούν στην ομιλία του Πούτιν, ο Πεσκόφ είπε: «Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα προσκληθούν».

Η ανακοίνωση από το Κρεμλίνο ήρθε αφού ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας είπε ότι το Κίεβο πιστεύει ότι η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλη επίθεση την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στη χώρα του.