Skip to main content

Μπορεί η Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία;

REUTERS/Marko Djurica

«Η Ουκρανία μπορεί να χάσει τον πόλεμο, αλλά η Ρωσία δεν μπορεί να νικήσει», εκτιμάει ο πρόεδρος του ομίλου Eurasia Ιαν Μπρέμερ.

Στις 24 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η επέτειος της πιο σκοτεινής ώρας στην πρόσφατη ιστορία της Ουκρανίας βρίσκει τις δυνάμεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας να συγκρούονται στα ανατολικά της χώρας, και τις διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου στη σφαίρα της φαντασίας.

Πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος κανείς δεν μπορεί να ξέρει, ωστόσο, οι αναλυτές συγκεντρώνουν τα υποθετικά σενάρια προσπαθώντας να προβλέψουν ποιες μεταβλητές θα διαμορφώσουν την έκβαση των συγκρούσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα και πρόεδρο του ομίλου Eurasia Ιαν Μπρέμερ, η Ουκρανία μπορεί να χάσει τον πόλεμο, αλλά η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει σε γεωπολιτικό επίπεδο.

«Η Ουκρανία μπορεί να χάσει αυτόν τον πόλεμο», εκτίμησε ο Μπρέμερ μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου την Παρασκευή. Από την άλλη, η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει στο ΝΑΤΟ λόγω του καθεστώτος «παρία» της, πρόσθεσε.

«[Η Ρωσία] θα εξακολουθήσει να είναι αποκομμένη, το ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει να επεκτείνεται και για τον Πούτιν, που νιώθει ταπεινωμένος, ανασφαλής και σε πολύ χειρότερη γεωστρατηγική θέση από ό,τι ήταν πριν εισβάλει, τι πρόκειται να κάνει ως το πιο ισχυρό αδίστακτο κράτος στον κόσμο; Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο ερώτημα που ξεπερνά την Ουκρανία», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Μπρέμερ, η υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία ήταν «εξαιρετική» και «πολύ πέρα ​​από ό,τι νόμιζε κανείς πιθανή», με τη Γερμανία να μειώνει την εξάρτησή της από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό και τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν στην αποστολή στρατιωτικών προμηθειών στην Ουκρανία.

Όμως εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο θα συνεχιστεί αυτή η βοήθεια. «Θα είναι γεγονός το 2024, με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές;» διερωτήθηκε. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί τότε». Μένει να δούμε αν η Ουκρανία θα συνεχίσει να έχει την «προσοχή και τη συνοχή» που έχει κερδίσει από τη Δύση τον πρώτο χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή, σημείωσε επίσης. «Η απάντηση είναι ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει. Όλοι εδώ πρέπει να καταλάβουν ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Μπρέμερ.

Μέχρι στιγμής, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι μεταξύ των χωρών που συμφώνησαν να εξοπλίσουν την Ουκρανία με άρματα μάχης, αλλά δεν έχουν ακόμη δείξει προθυμία να προμηθεύσουν με μαχητικά αεροσκάφη το Κίεβο. «[Ο πόλεμος] είναι μια υπαρξιακή κρίση για την Ουκρανία, είναι μια υπαρξιακή κρίση για τον Ζελένσκι και την οικογένειά του προσωπικά – παλεύουν κυριολεκτικά για τη ζωή τους», σχολίασε.

naftemporiki.gr