Skip to main content

Κίνα: Αμερικανικά μπαλόνια πέρασαν στον εναέριο χώρο μας πάνω από 10 φορές από το 2022

Ο «πόλεμος» των δηλώσεων για κατασκοπευτικά μπαλόνια και άλλα αντικείμενα, που εντοπίστηκαν στον εναέριο χώρο των δύο χωρών, μαίνεται.

Μπαλόνια των ΗΠΑ πέταξαν παράνομα πάνω από την Κίνα περισσότερες από 10 φορές από τις αρχές του 2022, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπιν.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να «σκεφτούν τι κάνουν» και να «αλλάξουν την πρακτική τους», είπε ο Γουάνγκ στους δημοσιογράφους σε τακτική ενημέρωση στο Πεκίνο τη Δευτέρα. Πρόσθεσε ότι η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα να λάβει σχετική δράση στο μέλλον.

Τα μπαλόνια που φτάνουν στην άκρη του διαστήματος: Πώς φτιάχνονται, ποιες οι δυνατότητές τους

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται στον απόηχο της κατάρριψης τεσσάρων αντικειμένων στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής από μαχητικά. Τα τρία εξ αυτών έχουν χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ταυτότητας». Χθες το βράδυ είχαμε την τελευταία κατάρριψη αντικειμένου πάνω από τη λίμνη Χιούρον στο Μίσιγκαν.  Η γερουσιαστής του Μίσιγκαν Ελίσα Σλότκιν δήλωσε ότι ο στρατός «παρόπλισε» το αντικείμενο, το οποίο καταρρίφθηκε από πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και της Εθνοφρουράς.

«Θα μάθουμε περισσότερα για το τι είναι αυτό τις επόμενες ημέρες, αλλά προς το παρόν, να είστε βέβαιοι ότι όλα τα μέρη έχουν εστιάσει με λέιζερ σε αυτό από τη στιγμή που διέσχισε τα νερά μας», έγραψε η Γερουσιαστής, η οποία ανήκει στους Δημοκρατικούς.

Το πρώτο αντικείμενο που εντοπίστηκε και καταρρίφθηκε ήταν ένα μπαλόνι ελεγχόμενο από την Κίνα. Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μετερεωολογικό μπαλόνι. Ωστόσο οι ΗΠΑ τονίζουν ότι αποτελούσε μέρος μέρος ενός «στόλου μπαλονιών» που έστειλε το Πεκίνο σε περισσότερες από 40 χώρες σε πέντε ηπείρους για κατασκοπευτικούς σκοπούς. Οι δύο πλευρές είχαν μάλιστα συνομιλίες για το θέμα.

Ο «πόλεμος» των άγνωστων αντικειμένων: Καταρρίφθηκαν 3, αλλά από πού προήλθαν και τι ήταν τελικά;

naftemporiki.gr