Skip to main content

Ο «πόλεμος» των άγνωστων αντικειμένων: Καταρρίφθηκαν 3, αλλά από πού προήλθαν και τι ήταν τελικά;

Αμερικανικά μαχητικά F-22/ REUTERS

Για τα 2 από τα 3 ύποπτα αντικείμενα δεν γνωρίζουμε τη χώρα προέλευσης. Και οι πιλότοι που τα κατέρριψαν δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην περιγραφή τους, ούτε να εξηγήσουν πώς έμεναν στον αέρα.

Μία εβδομάδα μετά την κατάρριψη ενός φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού που πετούσε πάνω από τις ΗΠΑ, αμερικανικά F-22 κατέρριψαν ένα άγνωστο αντικείμενο που απειλούσε τις πτήσεις πάνω από την Αλάσκα την Παρασκευή. Οι αναφορές προσφέρουν αντικρουόμενες λεπτομέρειες σχετικά με τις δυνατότητες και την προέλευση του αντικειμένου και αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν δημοσιεύσει περιορισμένα στοιχεία σχετικά με το σχεδιασμό ή τον επιδιωκόμενο σκοπό του.

Chase Doak/via REUTERS

Πρόσφατα, μη αναγνωρισμένα ανώμαλα φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί όχι μόνο πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και πάνω από τον Καναδά, την Κολομβία και την Κόστα Ρίκα.

Εκτός από το πρώτο αερόστατο επιτήρησης που εμφανίστηκε πάνω από τη χώρα στις 31 Ιανουαρίου, ένα δεύτερο μπαλόνι εντοπίστηκε να επιπλέει πάνω από τη Λατινική Αμερική στις 4 Φεβρουαρίου, ενώ ένα άλλο άγνωστο αντικείμενο καταρρίφθηκε πάνω από τον Καναδά το βράδυ του Σαββάτου.

Ο εναέριος χώρος πάνω από τη Μοντάνα περιορίστηκε επίσης για λίγο το Σάββατο μετά από αναφορές για ανωμαλίες ραντάρ στην περιοχή, ανέφερε η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Twitter, αλλά μετά από έρευνα, δεν βρέθηκε επιπλέον αντικείμενο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Κίνα έχει μια παγκόσμια επιχείρηση αερόστατων επιτήρησης που συλλέγουν δεδομένα για στρατιωτικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένου του μπαλονιού που καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά το αντικείμενο που καταρρίφθηκε την Παρασκευή πάνω από την Αλάσκα δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι συνδέεται με Κινέζους αξιωματούχους — ή με οποιονδήποτε άλλο.

Να τι γνωρίζουμε :

  1. Το αντικείμενο πάνω από την Αλάσκα βρισκόταν σε υψόμετρο που ερχόταν σε σύγκρουση με τις εμπορικές πτήσεις.
    «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Άμυνας παρακολουθούσε ένα αντικείμενο σε μεγάλο υψόμετρο στον εναέριο χώρο της Αλάσκας τις τελευταίες 24 ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σε δημοσιογράφους σε ενημέρωση της Παρασκευής. «Το αντικείμενο πετούσε σε ύψος 40.000 ποδιών και αποτελούσε εύλογη απειλή για την ασφάλεια των πτήσεων των πολιτών».
  2. Το αερόστατο που είδαμε να πετάει πάνω από τη χώρα την περασμένη εβδομάδα αιωρούνταν περίπου στα 60.000 πόδια, σύμφωνα με το Πεντάγωνο – κάτι που είναι πολύ έξω από το γενικό υψόμετρο πλεύσης των εμπορικών αεροσκαφών, τα οποία συνήθως λειτουργούν μεταξύ 33.000 και 42.000 ποδιών.

Δεν γνωρίζουμε την προέλευση των δύο αντικειμένων

Ο Κίρμπι είπε ότι οι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για πρώτη φορά για το ύποπτο αντικείμενο πάνω από την Αλάσκα το βράδυ της Πέμπτης, αλλά ακόμη και μετά την κατάρριψή του δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την προέλευσή του, λέγοντας: «Δεν γνωρίζουμε σε ποιον ανήκει, αν είναι κρατικής ή εταιρικής ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Εμείς απλά δεν ξέρω».

«Αν επρόκειτο για άλλο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, αυτό δείχνει ότι η Κίνα είναι είτε ανίκανη στη λειτουργία αυτών των εργαλείων είτε δυνητικά προκαλεί σκόπιμα τις ΗΠΑ», δήλωσε στους New York Times ο Μάικλ Μαλρόι, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου. «Είναι επίσης σημαντικό για τις ΗΠΑ και την Κίνα να διατηρούν άμεσες επικοινωνίες σε περιόδους όπως αυτή. Ειδικά μεταξύ των στρατιωτικών».

Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την προέλευση του κινεζικού μπαλονιού επιτήρησης της περασμένης εβδομάδας δύο ημέρες αφότου το είδαν για πρώτη φορά. Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι το πρώτο αερόστατο προήλθε από τη χώρα τους, αλλά υποστηρίζουν ότι ήταν ένα πολιτικό αερόπλοιο που χρησιμοποιείται κυρίως για «μετεωρολογική έρευνα».

Η Κίνα δεν έχει προβάλει αξιώσεις σχετικά με τα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν στον Καναδά και την Αλάσκα.

«Το ονομάζουμε αντικείμενο γιατί αυτή είναι η καλύτερη περιγραφή που έχουμε αυτή τη στιγμή», είπε ο Κίρμπι.

Μπορεί να υπάρχουν σωζόμενα στοιχεία στα συντρίμμια

Οι αξιωματούχοι εργάζονται για να ανακτήσουν τα συντρίμμια από το άγνωστο αντικείμενο που καταρρίφθηκε την Παρασκευή, το οποίο προσγειώθηκε σε παγωμένο νερό στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας κοντά στα σύνορα με τον Καναδά. Το CBS News ανέφερε ότι το αντικείμενο καταρρίφθηκε κοντά στον κόλπο Prudhoe.

Το αντικείμενο που καταρρίφθηκε το Σάββατο εντοπίστηκε στη βόρεια καναδική επικράτεια Γιούκον. Το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις του Τζάστιν Τριντό ανέφερε ότι Καναδοί ειδικοί θα ανακτήσουν και θα αναλύσουν τα συντρίμμια.

Το αντικείμενο σε μεγάλο υψόμετρο της Γιούκον περιέγραψε η Καναδή υπουργός Άμυνας Ανίτα Ανάντ ως κυλινδρικού σχήματος, ανέφερε το Reuters, αν και δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές άλλες λεπτομέρειες. Δεν είναι σαφές εάν το αντικείμενο που καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας ήταν παρόμοιου μεγέθους ή σχήματος.

Αντικρουόμενες αναφορές από τους πιλότους

Πριν από την κατάρριψη του αντικειμένου, όπως είπε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους, οι πιλότοι των αεροσκαφών F-22 που το κατέρριψαν, έκαναν κύκλους και διαπίστωσαν ότι ήταν μη επανδρωμένο και δεν είχε την ικανότητα να ελίσσεται στον αέρα και να αλλάζει την ταχύτητά του όπως είχαν δει προηγούμενα μπαλόνια. Δεν μοιράστηκε πρόσθετες λεπτομέρειες για το αντικείμενο.

«Μερικοί από τους πιλότους F-22 που παρακολούθησαν το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε χθες πάνω από την Αλάσκα είπαν ότι «παρενέβη στους αισθητήρες τους» και ότι «δεν μπορούσαν να δουν κανένα σύστημα πρόωσης στο αεροσκάφος χωρίς να γνωρίζουν πώς θα μπορούσε να μένει στον αέρα», σύμφωνα με το Open Source Intelligence Monitor.

Μερικοί από τους πιλότους, σύμφωνα με το OSIM, δεν αντιμετώπισαν παρεμβολές στα συστήματά τους και δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στην περιγραφή του αντικειμένου. Το Open Source Intelligence Monitor δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Insider για σχολιασμό.

Το CNN ανέφερε ότι μια ανώνυμη πηγή με γνώση της ενημέρωσης είπε ότι οι πιλότοι μοιράστηκαν αντικρουόμενες παρατηρήσεις σχετικά με το αντικείμενο, συμπεριλαμβανομένου ότι είχε παρέμβει στα συστήματά τους και ότι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πώς έμεινε στον αέρα.

naftemporiki.gr