Skip to main content

Τουρκία: Μεγάλη επιχείρηση της ΕΜΑΚ και διεθνών αποστολών σε ερείπια κτιρίου – Ακούγονται φωνές

REUTERS/Umit Bektas

Επιχειρούν 25 διασώστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ, ένας σκύλος, 5 άτομα ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Μεγάλη επιχείρηση πραγματοποιεί η ελληνική διασωστική αποστολή μαζί με άλλες διεθνείς αποστολές αυτή την ώρα στα ερείπια κτιρίου στην Αντιόχεια, από τα οποία ακούγονται φωνές.

REUTERS/Kemal Aslan

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν στο σημείο καθώς ακούστηκαν φωνές από τα συντρίμμια. Συγκεκριμένα, από πλευράς της ελληνικής αποστολής, επιχειρούν 25 διασώστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ, ένας σκύλος, 5 άτομα ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ, ενώ συμμετέχουν μεταξύ άλλων ένα σωστικό συνεργείο από Βραζιλία και δύο από την Τουρκία.

Πάνω από 25.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία: Ελπίδα οι διασώσεις, ζωντανά ανασύρθηκαν δύο παιδάκια κι ένα βρέφος

Οι αποστολές έκαναν κάθετη διείσδυση σε δύο διαφορετικά σημεία χρησιμοποιώντας τα γεώφωνα και τα διασωστικά σκυλιά. Όπως έγινε γνωστό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Πυροσβεστική, υπάρχει αισιοδοξία ότι πιθανόν να βρεθούν επιζώντες καθώς τα γεώφωνα εντόπισαν φωνές ενώ τα σκυλιά οσμίστηκαν ίχνη ζωής.

Διασώσεις – θαύματα με τους νεκρούς να αυξάνονται

Εν τω μεταξύ οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία έχουν ξεπεράσει τις 25.000, με τον απολογισμό να αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται όσο περνούν οι ώρες. Οι εικόνες είναι δραματικές, με τις ελπίδες να στρέφονται στις υπεράνθρωπες επιχειρήσεις διάσωσης.

Ζωντανά βρέθηκαν στο Γκαζιαντέπ ένα βρέφος δύο μηνών, ένα μωρό 2 ετών και ένα 13χρονο αγόρι.

Οι διασώσεις έγιναν στην επαρχία Χατάι και τα παιδιά βρίσκονταν κάτω από τα συντρίμμια για περισσότερες από 122 ώρες. Σώθηκε επίσης και μία πενταμελής οικογένεια. Το μωρό δύο μηνών διασώθηκε μετά από 128 ώρες κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ,  ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη Σανλιούρφα στα νοτιοανατολικά, ανέφερε ότι εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια δεν είναι κατοικήσιμα σε όλη τη νότια Τουρκία. Παράλληλα, δεσμεύθηκε να λάβει εντός εβδομάδων συγκεκριμένα μέτρα για να ξεκινήσει την ανοικοδόμηση πόλεων στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας που έχει πληγεί σοβαρά.

Ο Ερντογάν καταδίκασε επίσης όσους λεηλάτησαν ή διέπραξαν άλλα εγκλήματα στις σεισμογενείς περιοχές, λέγοντας ότι θα τιμωρηθούν από το κράτος. «Κηρύξαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη ζώνη της καταστροφής. «Σημαίνει ότι, από εδώ και πέρα, οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε λεηλασίες πρέπει να γνωρίζουν ότι το σταθερό χέρι του κράτους είναι στις πλάτες τους», είπε.

naftemporiki.gr