Skip to main content

Πάνω από 25.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία: Ελπίδα οι διασώσεις, ζωντανά ανασύρθηκαν δύο παιδάκια κι ένα βρέφος

REUTERS/Stoyan Nenov

Για πάνω από 122 ώρες βρίσκονταν θαμμένα σε συντρίμμια τα παιδιά στην επαρχία Χατάι. Δραματικές ώρες.

Στις διασώσεις στρέφονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων από τον διπλό φονικό σεισμό που έπληξε Τουρκία και Συρία τη Δευτέρα, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε πάνω από 25.000 χιλιάδες. Μέσα στις δραματικές εικόνες που εκτυλίσσονται, ελπίδα έδωσαν οι διασώσεις ενός βρέφους δύο μηνών, ενός μωρού 2 ετών και ενός 13χρονου αγοριού.

Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη Σανλιούρφα στα νοτιοανατολικά, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τα πτώματα 21.848 ανθρώπων στην Τουρκία ενώ οι αρχές στη Συρία έχουν ανακοινώσει 3.553 νεκρούς.

Οι διασώσεις έγιναν στην επαρχία Χατάι και τα παιδιά βρίσκονταν κάτω από τα συντρίμμια για περισσότερες από 122 ώρες. Σώθηκε επίσης και μία πενταμελής οικογένεια.

Το μωρό δύο μηνών διασώθηκε μετά από 128 ώρες κάτω από τα ερείπια στην επαρχία Χατάι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Στην επαρχία Γκαζιαντέπ μια πενταμελής οικογένεια – γονείς μαζί με τον γιο και τις δύο κόρες τους – που επέζησαν από τη Δευτέρα στο σπίτι τους που κατέρρευσε, απεγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια, μετέδωσε το ειδησεογραφικό κανάλι Haberturk.

Δύο γυναίκες ανασύρθηκαν ζωντανές 122 ώρες μετά τον σεισμό

Ζωντανές ανασύρθηκαν από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων στην Τουρκία δύο γυναίκες μετά από 122 ώρες από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας.

Μία από τις διασωθείσες, η 70χρονη Μενεκσέ Ταμπάκ, εντοπίστηκε σε κατεστραμμένα κτίριο στην επαρχία Καχραμανμαράς και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu. Στο Ντιγιάρμπακιρ ανασύρθηκε τραυματισμένη από τα συντρίμμια κτιρίου η 55χρονη Μασαλάχ Τσιτσέκ, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ,  ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη Σανλιούρφα στα νοτιοανατολικά, ανέφερε ότι εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια δεν είναι κατοικήσιμα σε όλη τη νότια Τουρκία. Παράλληλα, δεσμεύθηκε να λάβει εντός εβδομάδων συγκεκριμένα μέτρα για να ξεκινήσει την ανοικοδόμηση πόλεων στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας που έχει πληγεί σοβαρά.

Ο Ερντογάν καταδίκασε επίσης όσους λεηλάτησαν ή διέπραξαν άλλα εγκλήματα στις σεισμογενείς περιοχές, λέγοντας ότι θα τιμωρηθούν από το κράτος. «Κηρύξαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη ζώνη της καταστροφής. «Σημαίνει ότι, από εδώ και πέρα, οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε λεηλασίες πρέπει να γνωρίζουν ότι το σταθερό χέρι του κράτους είναι στις πλάτες τους», είπε.

naftemporiki.gr

Ενημερωθείτε εδώ για όλες τις εξελίξεις