Skip to main content

Τραγωδία χωρίς τέλος με 11.200 νεκρούς σε Τουρκία και Συρία: Οργή για τη διαχείριση Ερντογάν

REUTERS/Kemal Aslan

Δραματική η κατάσταση στη Συρία

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων σε Τουρκία και Συρία, δύο 24ωρα μετά τον διπλό φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Πλέον έχουν καταμετρηθεί 11.200 νεκροί, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφθασε τους 8.574, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μετέβη στο Καχραμανμαράς, επίκεντρο του σεισμού, ενώ στη Συρία έχουν ανασυρθεί 2.662 νεκροί από τα χαλάσματα.

Μετά την κριτική ότι το κράτος άργησε να φτάσει σε ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές μετά τους σεισμούς τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν κάποια προβλήματα στην αρχική απάντηση. Ωστόσο, είπε ότι οι επεμβάσεις των συνεργείων είναι πλέον αυτές που πρέπει.

REUTERS/Stoyan Nenov

«Αρχικά υπήρχαν προβλήματα στα αεροδρόμια και στους δρόμους, αλλά σήμερα τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα και αύριο θα είναι ακόμα πιο εύκολα», είπε ο Ερντογάν. «Έχουμε διαθέσει όλους τους πόρους μας», πρόσθεσε. «Το κράτος κάνει τη δουλειά του».

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον τουρκικό λαό να παραμείνει ενωμένος, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα μείνει κανείς στον δρόμο.  Θα χτιστούν νέα σπίτια, δεσμεύθηκε και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να χτίσει κατοικίες εντός ενός έτους για όσους έχουν μείνει χωρίς στέγη στις 10 επαρχίες που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Επίσης ανακοίνωσε πως οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό θα λάβουν 10.000 λίρες.

Τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονται να φθάσουν σε κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν σκληρότερα στην Τουρκία, εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων, της κακοκαιρίας, της έλλειψης επαρκών πόρων και βαρέων μηχανημάτων.

Δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν από τη Maxar Technologies δίνουν μια ιδέα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα σωστικά συνεργεία καθώς δείχνουν με λεπτομέρειες το εύρος της καταστροφής που έχει σημειωθεί σε πόλεις και χωριά σε όλη την περιοχή.

Ακόμα πιο απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για την Συρία, μετά από σχεδόν 12 χρόνια εμφυλίου πολέμου και μια ανθρωπιστική κρίση.  Στη Συρία η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη καθώς περιοχές στα βόρεια ελέγχονται από την κυβέρνηση αλλά και τους αντάρτες.

naftemporiki.gr