Skip to main content

Σεισμός στην Τουρκία: Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να 8πλασιαστεί, λέει ο ΠΟΥ

Ihlas News Agency (IHA) via REUTERS

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης.

Ο αριθμός των νεκρών από ισχυρό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, μπορεί να οκταπλασιαστεί, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με το BBC. Ο απολογισμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε περισσότερους από 3.600 ανθρώπους, αυξήθηκε ραγδαία από τον πρώτο σεισμό που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Περίπου 12 ώρες αργότερα, μια δεύτερη ισχυρή δόνηση σημειώθηκε βορειότερα. Οι διασώστες χτενίζουν τα βουνά των ερειπίων σε συνθήκες παγετού και χιονιού για να βρουν επιζώντες. Χώρες από όλο τον κόσμο στέλνουν υποστήριξη για να βοηθήσουν τις προσπάθειες διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων ειδικών ομάδων, σκύλων ανίχνευσης και εξοπλισμού. Οι σεισμολόγοι δήλωσαν ότι ο πρώτος σεισμός ήταν ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Τουρκία. Οι επιζώντες δήλωσαν ότι χρειάστηκαν δύο λεπτά για να σταματήσει η δόνηση.

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι οι αριθμοί αυτοί είναι πιθανό να αυξηθούν έως και οκτώ φορές, καθώς οι διασώστες βρίσκουν περισσότερα θύματα στα ερείπια.

«Βλέπουμε πάντα το ίδιο πράγμα με τους σεισμούς, δυστυχώς, δηλαδή ότι οι αρχικές αναφορές για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πεθάνει ή που έχουν τραυματιστεί θα αυξηθούν αρκετά σημαντικά την εβδομάδα που ακολουθεί», δήλωσε στο AFP η ανώτερη υπεύθυνη έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Κάθριν Σμόλγουντ.

Η κ. Σμόλγουντ πρόσθεσε ότι οι χιονισμένες συνθήκες θα αφήσουν πολλούς ανθρώπους χωρίς καταφύγιο, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί – με τουλάχιστον 9.700 άτομα να έχουν τραυματιστεί στην Τουρκία και 2.000 στη Συρία. Οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται επίσης σταθερά. Πολλά από τα θύματα βρίσκονται στην εμπόλεμη βόρεια Συρία, όπου εκατομμύρια πρόσφυγες ζουν σε καταυλισμούς και στις δύο πλευρές των συνόρων με την Τουρκία. Έχουν αναφερθεί δεκάδες θάνατοι σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.

naftemporiki.gr