Skip to main content

Τούρκοι σεισμολόγοι κάνουν λόγο για 6.000 νεκρούς

REUTERS/Khalil Ashawi

Εικόνες χάους. Τουλάχιστον 912 νεκροί στην Τουρκία. 430 στη Συρία.

Νέοι ισχυροί σεισμοί πρέπει να αναμένονται στην περιοχή του Καχραμανμαράς, εκτιμά ο Τούρκος σεισμολόγος και γεωφυσικός Νατσί Γκιορούρ, ενώ άλλοι συνάδελφοί του δεν αποκλείουν ο αριθμός των θυμάτων να ξεπεράσει τα 6.000!

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα σημειώθηκε σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με Συρία. Ακολούθησε το μεσημέρι δεύτερος ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ σύμφωνα με το Καντιλί (7,7 ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό). Από τον πρώτο σεισμό έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.300 άνθρωποι σε Τουρκία και Συρία και έχουν τραυματιστεί πάνω από 3.000.

Ο καθηγητής Νατσί Γκιορού, μέλος της  Τουρκικής Ακαδημίας Επιστημών, είχε προβλέψει μετά τον σεισμό μεγέθους 4,4 βαθμών, που είχε καταγραφεί πέρυσι τον Απρίλιο στην περιοχή Ερεγλί στην επαρχία Ζονγκουλντάκ, ότι «θα ακολουθήσουν μεγάλοι σεισμοί στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και στις περιοχές Ερκενέκ, Τσελικχάν,  Καχραμανμαράς και Τούρκογλου»

Ο δρ. Γκιορούρ τόνισε ότι « το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας δεν παρήγαγε σχεδόν κανέναν σεισμό τον 20ο αιώνα, σε αντίθεση με το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που παρήγαγε μια σειρά σεισμών κοντά στα 7 Ρίχτερ τον 20ο αιώνα».

Όπως λέει ο Τούρκος σεισμολόγος, «ενώ το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας ήταν τόσο ενεργό, καμία τέτοια δραστηριότητα δεν είχε καταγραφεί στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας. Η ισχυρή δόνηση μπορεί να μεταφέρει σεισμική ενέργεια και στις δύο πλευρές του ρήγματος».

Από την πλευρά του , ο σεισμολόγος Αχμέτ Ερτζάν προειδοποίησε, μιλώντας στην Cumhuriyet TV, ότι τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους από τους μετά τους σημερινούς σεισμούς στο  Καχραμανμαράς.