Skip to main content

ΗΠΑ: Επιστολές των Εθνικών Αρχείων σε πρώην προέδρους και αντιπροέδρους για απόρρητα έγγραφα

REUTERS/Elizabeth Frantz

Ύστερα από την ανακάλυψη απόρρητων εγγράφων στην κατοχή των Μπάιντεν, Τραμπ και Πενς.

Μετά την εύρεση απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ στα «χέρια» του Τζο Μπάιντεν, του Ντόναλντ Τραμπ και του Μάικ Πενς, τα Εθνικά Αρχεία ζήτησαν από πρώην προέδρους και αντιπροέδρους των ΗΠΑ να ελέγξουν εκ νέου τα προσωπικά τους αρχεία μήπως έχουν ξεχάσει απόρρητα ή άλλα προεδρικά έγγραφα.

Το CNN γνωστοποίησε ότι η Διεύθυνση Εθνικών Αρχείων (NARA) απέστειλε επιστολές στους εκπροσώπους πρώην προέδρων και αντιπροέδρων των έξι προηγούμενων κυβερνήσεων. Στην επιστολή ζητείται από τους πρώην ηγέτες να ελέγξουν τα αρχεία τους για να βεβαιωθούν ότι το υλικό που πίστευαν ότι είναι προσωπικής φύσης δεν περιέχει κατά λάθος προεδρικά έγγραφα –διαβαθμισμένα ή αποχαρακτηρισμένα– τα οποία, δια νόμου, πρέπει να παραδίνονται στα Εθνικά Αρχεία.

Ένας εκπρόσωπος του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, όταν ρωτήθηκε αν είναι πιθανόν να υπάρχουν ακόμη στο γραφείο του απόρρητα κρατικά έγγραφα, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι τα Εθνικά Αρχεία έχουν πιστοποιήσει την «υγεία» των αρχείων του. Ο εκπρόσωπος του Τζορτζ Ου. Μπους, Φρέντι Φορντ, είπε ότι η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου παρέδωσε όλα τα προεδρικά αρχεία όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο.

Ο πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ δεν έλαβε επιστολή από τα Εθνικά Αρχεία επειδή ο Νόμος περί Προεδρικών Αρχείων τέθηκε σε ισχύ αφού είχε ήδη λήξει η θητεία του.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters