Skip to main content

ΗΠΑ: Επανέλαβαν την στήριξη σε Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Στον απόηχο της επ' αόριστον αναβολής των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία, που ζήτησε η Άγκυρα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επανέλαβε την Τρίτη την υποστήριξή της για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, αφού το Ελσίνκι δήλωσε ότι χρειάζεται μια παύση στις τριμερείς συνομιλίες με την Τουρκία σχετικά με την αίτηση των σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις ρωτήθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων αν η Ουάσινγκτον θα υποστήριζε την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας χωρίς τη Σουηδία, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό που χαρακτήρισε «υποθετικό» και όχι «ζωντανό ερώτημα αυτή τη στιγμή».

«Αυτή ήταν πάντα μια συζήτηση για τη Φινλανδία και τη Σουηδία… (για) τη μετάβαση από μια συμμαχία των 28 σε μια συμμαχία των 30. Αυτό είναι που θέλουμε να δούμε να συμβαίνει», δήλωσε ο Πράις, προσθέτοντας ότι η ξεχωριστή ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «είναι απλώς ένα ερώτημα που δεν εξετάζουμε».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει την υποστήριξη της χώρας του μετά από μια διαμαρτυρία κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη το Σαββατοκύριακο, η οποία περιελάμβανε το κάψιμο ενός αντιγράφου του Κορανίου.

Πηγή: Reuters