Skip to main content

ΗΠΑ: Δεκάδες οι νεκροί από την «αρκτική εισβολή»

EPA/JOSH THERMIDOR

Τουλάχιστον 38 θάνατοι έχουν συνδεθεί τώρα με τη σφοδρή κακοκαιρία και τις πολικές θερμοκρασίες.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία «ιστορικών διαστάσεων» που πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους αξιωματούχους να κάνουν λόγο για 34 νεκρούς, με την περιοχή που επλήγη περισσότερο να είναι η πόλη Μπάφαλο, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Το εύρος της χειμερινής χιονο-καταιγίδας ήταν άνευ προηγουμένου, που εκτείνεται από τον Καναδά μέχρι το νότο του Ρίο Γκράντε.

EPA/JALEN WRIGHT

Οι μετεωρολόγοι λένε ότι η καταιγίδα θα εκτονωθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά η συμβουλή αποφυγής των μετακινήσεων παραμένει εκτός εάν είναι απαραίτητο.

Η καταιγίδα έχει προκαλέσει όλεθρο και καταστροφές εδώ και μέρες, αλλά η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταθερά μετά από προηγούμενες διακοπές ρεύματος.

Λιγότεροι από 200.000 νοιοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα από το απόγευμα της Κυριακής EDT, από το ανώτατο όριο των 1,7 εκατομμυρίων, αναφέρει το Associated Press.

Χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί, εμποδίζοντας πολλούς ανθρώπους να φτάσουν στις οικογένειές τους τα Χριστούγεννα.

Περισσότεροι από 55 εκατομμύρια Αμερικανοί παρέμειναν υπό προειδοποιήσεις για κρύο και ανέμους την Κυριακή.

Η χειμερινή καταιγίδα του «κυκλώνα-βόμβς» – η οποία συμβαίνει όταν η ατμοσφαιρική πίεση πέφτει κατακόρυφα, προκαλώντας ισχυρές χιονοπτώσεις και ανέμους – έχει διακόψει τα ταξίδια στις ΗΠΑ.

Για «μείζονα κρίση», έκανε λόγο η Κάθι Χόκουλ

«Είναι μια μείζων κρίση», παραδέχθηκε η κυβερνήτρια της πολιτείας της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ, η οποία έχει γεννηθεί στο Μπάφαλο και έδωσε εντολή να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά.

«Έχω δει όλες τις μεγάλες χειμερινές καταιγίδες των 60 τελευταίων ετών», είπε. «Αυτή εδώ είναι η χειρότερη».

Η ηλεκτροδότηση δεν θα αποκατασταθεί πλήρως στο Μπάφαλο πριν από σήμερα, Δευτέρα, προειδοποίησε ο Πόλονκαρτς και κάλεσε τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους, καθώς οι δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι.

Από 30 έως 60 εκατοστά χιονιού επρόκειτο να πέσουν ακόμη μέχρι τη νύκτα, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της αμερικανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS).

«Οι άνεμοι είναι τόσο ισχυροί» ώστε το χιόνι «σχηματίζει κάτι σαν θίνες», είναι «τρελό», περιέγραφε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο η 34χρονη Άλι Λόσον, που ζει στο Μπάφαλο εδώ και οκτώ χρόνια.

Περισσότερα από 48.000 νοικοκυριά εξακολούθούσαν χθες, Κυριακή, να είναι χωρίς ηλεκτρικό στην ανατολική ακτή, όπου η κακοκαιρία είχε αρχικά προκαλέσει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε 150.000 νοικοκυριά, σύμφωνα με τον ιστότοπο Poweroutage.us.

REUTERS/Brendan McDermid

Καταφύγια για προστασία από το κρύο

Οι θερμοκρασίες αναμένεται πάντως ότι θα επιστρέψουν «στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα έως τα μέσα της εβδομάδας», σύμφωνα με τη NWS.

Περισσότερες από 3.000 πτήσεις ακυρώθηκαν χθες, Κυριακή, και προστίθενται στις περίπου 3.500 που είχαν ακυρωθεί το Σάββατο και στις 6.000 άλλες που είχαν ακυρωθεί την Παρασκευή, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Flightaware.com.

Σχεδόν παντού στις αμερικανικές πόλεις, όπως στο Ντένβερ ή το Σικάγο, άνοιξαν καταφύγια για να υποδεχθούν ανθρώπους που είχαν ανάγκη ώστε να μπορέσουν να ζεσταθούν και να προστατευθούν από τον κίνδυνο της υποθερμίας.

Στο Ελ Πάσο του Τέξας απελπισμένοι μετανάστες που είχαν έρθει από το Μεξικό κατέφυγαν για να ζεσταθούν σε εκκλησίες, σχολεία και ένα κοινωνικό κέντρο, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπαιδευτικός και εθελόντρια Ρόζα Φάλκον.

Όμως μερικοί επέλεξαν να παραμείνουν έξω επειδή φοβούνταν ότι θα τραβούσαν την προσοχή των μεταναστευτικών αρχών, πρόσθεσε.

Kevin Hoak/ via REUTERS

Η καταιγίδα έπληξε και τον Κάναδά, όπου τροχαίο δυστύχημα λεωφορείου σε παγωμένο δρόμο στη Βρετανική Κολομβία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους ενώ δεκάδες ήταν οι τραυματίες, σύμφωνα με τις αρχές.

Επίσης περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, κυρίως στο Οντάριο και το Κεμπέκ.

REUTERS/Brendan McDermid

Τα δρομολόγια όλων των αμαξοστοιχιών από το Τορόντο προς την Οτάβα και το Μόντρεαλ ακυρώθηκαν εξάλλου την ημέρα των Χριστουγέννων μετά τον εκτροχιασμό ενός τρένου, σύμφωνα με την καναδική υπηρεσία σιδηροδρομικών μεταφορών.

Πηγές: BBC, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ