Skip to main content

Στη Λευκορωσία σήμερα ο Πούτιν- Εκτιμήσεις για «νέα φάση» του πολέμου

EPA/SHAMIL ZHUMATOV

Πρώτη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο Μινσκ, από το 2019.  

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόκειται να ταξιδέψει στη Λευκορωσία τη Δευτέρα, εν μέσω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να πιέσει τον πρόεδρο της χώρας και στενό του σύμμαχο, Αλεξάντερ Λουκασένκο, να συμμετάσχει σε μια νέα χερσαία επίθεση κατά της Ουκρανίας ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο.

Η επίσκεψη του Πούτιν στη λευκορωσική πρωτεύουσα, Μινσκ, θα είναι η πρώτη του από το 2019.

Στην Λευκορωσία υπάρχει συνεχής στρατιωτική δραστηριότητα Ρώσων και Λευκορώσων, εδώ και μήνες. Η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης το έδαφος της χώρας για να εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και να επιτεθεί στο Κίεβο. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία από τον Οκτώβριο θα αρχίσουν να διεξάγουν γυμνάσια.

Αν και η επίσκεψη έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Λουκασένκο να αναμειχθεί στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ενδέχεται να πρόκειται για μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια ψευδή αίσθηση κινδύνου ώστε να αναγκάσουν το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο να δεσμεύσει δυνάμεις στα βόρεια σύνορα, απομακρύνοντάς τα από τα μέτωπα στα ανατολικά και νότια, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις.

Πάντως, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) η συνάντηση Πούτιν και Λουκασένκο είναι πιθανότατα μια προσπάθεια του Ρώσου προέδρου να επιδείξει δραστηριότητα και ενδιαφέρον για τον πόλεμο, αλλά και να προετοιμάσει μια νέα φάση του πολέμου.

Σχολιάζοντας το ραντεβού στο Μινσκ, ο διοικητής των ουκρανικών Συνδυασμένων Δυνάμεων Σέρχι Νάγιεφ σημείωσε ότι έρχεται μετά τη συνάντηση του Πούτιν στις 17 Δεκεμβρίου με τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση για να συζητηθούν τόσο οι άμεσοι όσο και οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι για τον πόλεμο. Ο Νάγιεφ ανέφερε ότι η ουκρανική κυβέρνηση πιστεύει ότι ο Πούτιν θα συζητήσει την ευρύτερη εμπλοκή των λευκορωσικών δυνάμεων στην επίθεση κατά της Ουκρανίας.

«Συνολικά, η συνάντηση του Πούτιν με τη ρωσική διοίκηση, η υποτιθέμενη επίσκεψη του Σοϊγκού στην πρώτη γραμμή και η συνάντηση Πούτιν-Λουκασένκο υποδηλώνουν μια νέα φάση στην παρουσίαση, τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή του πολέμου και μπορεί να προαναγγέλλουν νέες επιθετικές επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας τους επόμενους μήνες», σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank.

Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού επιθεώρησε μονάδες του ρωσικού στρατού της χώρας που εμπλέκονται στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο Σοϊγκού «μετέβη αεροπορικώς σε περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί στρατεύματα» και «έλεγξε προκεχωρημένες θέσεις ρωσικών μονάδων στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας μέσω Telegram. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του, μίλησε με στρατιώτες «στην πρώτη γραμμή» και σε «κέντρο διοίκησης».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Πούτιν θα έχει συμμετοχή εντός της εβδομάδας σε συνεδρίαση του υπουργείου Άμυνας, και αναμένονται «σημαντικές ανακοινώσεις».

Έρχονται νέες επιθέσεις;

Η ικανότητα του ρωσικού στρατού, ακόμη και ενισχυμένη από στοιχεία των ενόπλων δυνάμεων της Λευκορωσίας, να προετοιμάσει και να διεξάγει αποτελεσματικές μεγάλης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες παραμένει αμφισβητήσιμη, όπως έχουν παρατηρήσει άλλοι αναλυτές, σημειώνει το ISW αναφέροντας δύο αδυναμίες:

  • Το ανθρώπινο δυναμικό που δημιουργεί η Ρωσία από εφέδρους και από τον ετήσιο φθινοπωρινό κύκλο στρατολόγησης δεν θα είναι επαρκώς εκπαιδευμένο για να διεξάγει γρήγορους και αποτελεσματικούς μηχανοκίνητους ελιγμούς αυτό το φθινόπωρο.
  • Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρωσία ώστε να διατηρήσει τις δυνάμεις που πολεμά στην Ουκρανία με εξοπλισμό με άρματα μάχης, πυροβολικό, όπλα μεγάλης εμβέλειας και άλλο βασικό υλικό είναι πολύ απίθανο να επιλυθούν εγκαίρως για να εξοπλίσει μια μεγάλη νέα δύναμη ικανή για επιθετικές επιχειρήσεις αυτόν τον χειμώνα.

«Παρόλα αυτά, ο Πούτιν δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε νέες επιθέσεις μεγάλης κλίμακας αργότερα αυτό το χειμώνα, και είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμήσουμε τις πιθανές δυνατότητες των ρωσικών ή των ρωσικών σε σύμπραξη με τις λευκορωσικές δυνάμεις, να τις διεξαγάγουν με επιτυχία. Το ISW συνεχίζει να εκτιμά ότι είναι απίθανο ο Λουκασένκο να δεσμεύσει τον λευκορωσικό στρατό (ο οποίος θα πρέπει επίσης να επανεξοπλιστεί) στην εισβολή στην Ουκρανία», καταλήγει η έκθεση.

naftemporiki.gr