Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου η έκθεση της Κομισιόν για την κατάσταση των δημοσιογράφων και τις επιπτώσεις στο κράτος δικαίου

Reuters

H EE φαίνεται πως ανησυχεί ιδιαίτερα για το κράτος δικαίου, και αυτό αντικατοπτρίζεται στην απόφαση της Κομισιόν να προστεθεί στην Ολομέλεια η σχετική συζήτηση.

Η διολίσθηση του κράτους δικαίου θα συζητηθεί στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 12 έως 15 Δεκεμβρίου έπειτα από απόφαση της διάσκεψης των Προέδρων.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έγραψε στο Twitter: «Η διάσκεψη των Προέδρων του ΕΚ αποφάσισε να προστεθεί στην Ολομέλεια, 12-15/12, το θέμα: «Η έκθεση της Κομισιόν για την κατάσταση των δημοσιογράφων κ τις επιπτώσεις στο κράτος δικαίου». Η ευθύνη Μητσοτάκη για τις υποκλοπές, κ την χειραγώγηση των ΜΜΕ, σίγουρα κ πάλι στο μενού!».

H EE φαίνεται πως ανησυχεί ιδιαίτερα για το κράτος δικαίου, και αυτό αντικατοπτρίζεται στην απόφαση της Κομισιόν να προστεθεί στην Ολομέλεια η σχετική συζήτηση.

Η έκθεση του Ιουλίου

Η έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουλίου, για το κράτος δικαίου περιέχει για πρώτη φορά ειδικές συστάσεις που απευθύνονται σε κάθε κράτος μέλος, οι οποίες στοχεύουν να ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να προωθήσουν τρέχουσες ή σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις και να εντοπίσουν πού απαιτούνται βελτιώσεις.

Ειδικότερα, στις συστάσεις της για την ενίσχυση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, η Επιτροπή επισημαίνει τα εξής:

• Να αντιμετωπιστεί η ανάγκη εμπλοκής της δικαστικής εξουσίας στον διορισμό προέδρου και αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τους διορισμούς δικαστών.

• Να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και συστηματική επαλήθευση της ακρίβειας των γνωστοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων που υποβάλλονται από κάθε είδους δημόσιους λειτουργούς.

• Να αυξηθούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ισχυρού ιστορικού διώξεων και τελεσίδικων αποφάσεων σε υποθέσεις διαφθοράς.

• Να θεσπιστούν νομοθετικές και άλλες διασφαλίσεις για τη βελτίωση της σωματικής ασφάλειας και του εργασιακού περιβάλλοντος των δημοσιογράφων, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεννόησης που εγκρίθηκε πρόσφατα και λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των δημοσιογράφων.

• Να διασφαλιστεί ότι οι απαιτήσεις εγγραφής για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών είναι αναλογικές προκειμένου να διατηρηθεί ένα ανοιχτό πλαίσιο για τη λειτουργία του.

Σε ό,τι αφορά την πολυφωνία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει ορισμένα μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης. «Οι νομικές διασφαλίσεις για τη διασφάλιση της διαφάνειας της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης συνίστανται στον Νόμο 4779/2021137 που ορίζει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών πολυμέσων πρέπει να εγγράφονται στο Μητρώο Επιχειρήσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Ένας νόμος που εγκρίθηκε πρόσφατα περιλαμβάνει υποχρεώσεις για τις εφημερίδες να αναφέρουν ρητά την ιδιοκτησιακή δομή και τους νόμιμους εκπροσώπους. Η νομοθεσία για τα μέσα ενημέρωσης περιλαμβάνει διασφαλίσεις για την αποτροπή υψηλού βαθμού οριζόντιας συγκέντρωσης στον τομέα των μέσων ενημέρωσης. Το Media Pluralism Monitor (MPM 2022) υποδεικνύει έναν μεσαίο κίνδυνο για τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης», αναφέρεται συγκεκριμένα.