Skip to main content

Οι επιθέσεις στη Ρωσία δοκιμάζουν τη συμμαχία ΗΠΑ και Ουκρανίας;

Twitter

Γιατί οι επιθέσεις σε ρωσικές βάσεις δημιουργούν ένα υπόγειο ρεύμα έντασης του Κιέβου με την Ουάσιγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Τρίτη ότι «δεν ενθαρρύνουν» την Ουκρανία να πραγματοποιεί πλήγματα εντός της Ρωσίας. Προηγήθηκαν τρεις επιθέσεις με drones σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί ο στρατός βαθιά εντός του ρωσικού εδάφους.

«Δεν επιτρέπουμε στην Ουκρανία να οργανώνει πλήγματα πέραν των συνόρων της, δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία να εξαπολύει πλήγματα πέραν των συνόρων της», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

«Δεν ενθαρρύναμε ούτε επιτρέψαμε στους Ουκρανούς να χτυπήσουν εντός της Ρωσίας», ανέφερε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε εκδήλωση με Αυστραλούς υπουργούς στην Ουάσιγκτον, ο Μπλίνκεν τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στο Κίεβο εξοπλισμό μόνο για αμυντικούς σκοπούς. Σημείωσε επίσης ότι οι Ουκρανοί άμαχοι δέχονται τακτικές επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως και το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας καθώς μπαίνει ο χειμώνας.

Η διευκρίνιση της θέσης της Ουάσιγκτον έρχεται μετά τις επιθέσεις στις ρωσικές αεροπορικές βάσεις, δύο από τις οποίες ήταν πολύ μακριά από τα ουκρανικά σύνορα, γεγονός που υπογραμμίζει τα τρωτά σημεία στην άμυνα της χώρας.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε το Κίεβο για τις επιθέσεις. Από την πλευρά του Κίεβο δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη. Ωστόσο, πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα και δεν καταδίκασε τα πλήγματα που άφησαν τρεις νεκρούς και προκάλεσαν ζημιές σε βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας και μια αποθήκη καυσίμων, σύμφωνα με τις ρωσικές αναφορές.

Ο Μπλίνκεν ήταν ένας από τους πολλούς αξιωματούχους που επιδίωξαν να κρατήσουν αποστάσεις καθώς η Ουάσιγκτον βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της υποστήριξης της Ουκρανίας και της αποφυγής να συρθεί στον πόλεμο.

«Αυτές οι επιθέσεις μας λένε κάτι σημαντικό για το πώς το Κίεβο κάμπτει την τροχιά ενός βάναυσου πολέμου προς όφελός του και γιατί αυτό δημιουργεί ένα υπόγειο ρεύμα έντασης με την Ουάσιγκτον», σχολιάζει ο Χαλ Μπραντς στο Bloomberg Opinion. Όπως σημειώνει, ο Τζο Μπάιντεν επιδεικνύει εδώ σύνεση, δεδομένου του κινδύνου κλιμάκωσης.

«Αυτή η δυναμική είναι μια πηγή συνεχιζόμενων τριβών στις σχέσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τη Δύση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, η Ουκρανία δοκίμασε διακριτικά τα όρια της ανοχής της Ουάσιγκτον όσον αφορά τις επιθετικές τακτικές, ενώ η Ουάσιγκτον προσπάθησε να διασφαλίσει ότι αυτές οι τακτικές δεν καταλήγουν σε ένα ευρύτερο πόλεμο τον οποίο είναι αποφασισμένος να αποφύγει ο Μπάιντεν», σημειώνει υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολλές διαφωνίες μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Κιέβου, οι οποίες παραμένουν αρκετά σιωπηλές, τουλάχιστον δημοσίως.

«Όταν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έμαθαν ότι Ουκρανοί πράκτορες είχαν προφανώς σκοτώσει την κόρη ενός φανατικού Ρώσου προπαγανδιστή στη Μόσχα αυτό το καλοκαίρι, διέρρευσαν αυτή την πληροφορία, πιθανώς με την ελπίδα να αποθαρρύνουν το Κίεβο να δοκιμάσει ξανά κάτι παρόμοιο. Η Ουκρανία αναζητά επίμονα πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς και πιο προηγμένα drones που μπορούν να βάλουν στο στόχαστρο πρόσθετους στόχους στην Κριμαία και τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ λένε σταθερά όχι, κι επιπλέον τροποποίησαν τα συστήματα HIMARS που παρέδωσαν για να διασφαλίσουν ότι το Κίεβο δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για χτυπήματα σε μακρινές αποστάσεις. Δημόσια, η κυβέρνηση Μπάιντεν υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Κιέβου να πλήττει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Κριμαία. Ιδιωτικά, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι πιο αμφίθυμοι», αναφέρει κάνοντας λόγο για μια ασυμμετρία στο πώς Κίεβο και Ουάσιγκτον κατανοούν τον κίνδυνο και επιδιώκουν να τον διαχειριστούν.

Η διαφορά- εξηγεί- εντοπίζεται στο γεγονός ότι για τον Μπάιντεν η αποφυγή μιας στρατιωτικής αναμέτρησης με τη Ρωσία είναι εξίσου σημαντική με την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Για το Κίεβο, από την άλλη, αυτές οι ανησυχίες για την κλιμάκωση είναι κούφιες, δεδομένου ότι η Ουκρανία ήδη παλεύει για την ύπαρξή της. «Για τον Μπάιντεν, μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα οδηγήσει σε άμεση επέμβαση των ΗΠΑ και σε έναν ευρύτερο πόλεμο θα ήταν καταστροφή. Για τον Ζελένσκι, η αμερικανική είσοδος στη σύγκρουση θα σήμαινε πιθανώς τη σωτηρία της Ουκρανίας», λέει χαρακτηριστικά.

naftemporiki.gr