Skip to main content

Γιατί το ουκρανικό πλήγμα στα δύο Ρωσικά αεροδρόμια μπορεί να αποβεί «μοιραίο»

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ/REUTERS

Οι εκρήξεις στις αεροπορικές βάσεις Ένγκελς -2 και Ντιαγκίλεβο μετά από Ουκρανικά πλήγματα με drones, όπως παραδέχτηκε η Ρωσία, σηματοδοτούν την σφοδρότερη επίθεση κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων που έχει πραγματοποιήσει κατά την διάρκεια του πολέμου η Ουκρανία.

Οι εκρήξεις επιπλέον προκάλεσαν την οργή επιφανών Ρώσων φιλοπόλεμων μπλόγκερ, οι οποίοι κατηγόρησαν τον στρατό της χώρας για την αδυναμία του να προστατεύσει τις αεροπορικές βάσεις .

“Τα πρόβατα στα μετόπισθεν συνεχίζουν να αποδεικνύουν την απόλυτη ακαταλληλότητά τους… Ακόμη και τώρα, τα αεροδρόμια με στρατηγική αεροπορία δεν καλύπτονται από συστήματα αεράμυνας”, έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ο Βοένι Οσβεντομίτελ, δημοφιλής σχολιαστής.

«Αεροδρόμιο-κλειδί»

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικά τα χτυπήματα;

Η σοβιετικής εποχής αεροπορική βάση Engels-2, που πήρε το όνομά της από τον κομμουνιστή φιλόσοφο Φρίντριχ Ένγκελς,, εξηγεί ο Guardian, φιλοξενεί το 121ο σύνταγμα βαρέων βομβαρδιστικών της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει τις μοίρες βομβαρδιστικών Tu-95 και Tu-160, οι πύραυλοι των οποίων έχουν καταστρέψει την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας.

“Λόγω της στρατηγικής της θέσης, τα αεροσκάφη της έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στους πρόσφατους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Ρομπ Λι ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής με έδρα τις ΗΠΑ, για τις εγκαταστάσεις της περιοχής του Saratov – περίπου 450 μίλια ανατολικά της Ουκρανίας.

Ο Λι, εκτιμά ότι στην βάση σταθμεύουν15 με 16 βομβαρδιστικά Tu-95MS  και 15 Tu-160, τα οποία αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του οπλοστασίου Tu-160 της χώρας

Ο Γκλμπ Ιρίζοφ πρώην υπολοχαγός της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας που αποχώρησε από τον στρατό το 2020, περιέγραψε το Engels-2 ως “αεροδρόμιο-κλειδί για τη στρατηγική αεροπορία της χώρας”.

“Εάν πράγματι η Ουκρανία κατάφερε να πλήξει τη βάση, αυτό δείχνει ότι η χώρα σημειώνει μεγάλη πρόοδο στην ικανότητά της να προσεγγίζει βάσεις μακριά από το πεδίο της μάχης”.

SOS για τα Ilyushin Il-78

Η αεροπορική βάση Ντιαγκίλεβο, λιγότερο από 150 μίλια από τη Μόσχα, στεγάζει επίσης το 121ο σύνταγμα αεροπορίας βαρέων βομβαρδιστικών, αεροσκάφη του οποίου πιστεύεται ότι επιτέθηκαν στην Ουκρανία.

Χρησιμεύει επίσης ως βάση για την μοναδική-στρατηγικής σημασίας- μοίρα Ilyushin Il-78 (  Il-78) της Ρωσίας που μπορεί να ανεφοδιάζει ταυτόχρονα μέχρι τρία αεροσκάφη, εν ώρα πτήσης.

“Η καταστροφή των στρατηγικών βομβαρδιστικών θα λάβει αναμφίβολα μεγαλύτερη προσοχή, αλλά, αν η Ρωσία χάσει τα αεροσκάφη   Il-78, θα πρόκειται για μεγάλη ζημιά”, δήλωσε ο Λι, επισημαίνοντας ότι η παραγωγή τους   είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα κύρια προβλήματα για τη ρωσική πολεμική αεροπορία είναι ότι πολλά από τα αεροσκάφη της δεν στεγάζονται σε υπόστεγα, αφήνοντάς τα εκτεθειμένα σε επιθέσεις. “Είναι σαφές ότι η Ρωσία δεν ετοίμασε σχέδια για την υπεράσπιση αεροπορικών βάσεων βαθιά μέσα στη χώρα”, δήλωσε

“Παρά το γεγονός ότι αυτή δεν είναι η πρώτη επίθεση σε ρωσικό έδαφος, η Μόσχα άργησε πολύ να αντιδράσει και να προστατεύσει τα αεροσκάφη της”.

naftemporiki.gr