Skip to main content

Βρετανία: Η κυβέρνηση κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη για εξηγήσεις μετά το «απαράδεκτο περιστατικό με τον δημοσιογράφο του BBC»

Ένταση στις σχέσεις Βρετανίας-Κίνας μετά τις σοβαρές καταγγελίες του BBC.

Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε για εξηγήσεις τον Κινέζο πρέσβη, όπως αναφέρει η εφημερίδα Evening Standard, μετά τις καταγγελίες του BBC ότι δημοσιογράφος του δέχθηκε επίθεση από τις κινεζικές αρχές, επειδή κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σαγκάη.

Τις τελευταίες ημέρες πολίτες σε πολλές πόλεις της Κίνας διαδηλώνουν κατά των αυστηρών κυβερνητικών μέτρων για τον κορωνοϊό, στην πρώτη «επίδειξη απείθειας» την τελευταία δεκαετία που κυβερνά ο Σι Τζινπίνγκ.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το σαββατοκύριακο σε μεγάλες πόλεις στην Κίνα, μεταξύ των οποίων η Σανγκάη και το Πεκίνο, για να διαμαρτυρηθούν για τα λοκντάουν και τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις αρχές για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Η σύλληψη «προκαλεί σοκ και είναι απαράδεκτη», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ. Ο βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων Γκραντ Σαπς χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και «ανησυχητικές» τις βιαιότητες που καταγγέλθηκαν από το BBC.

Διαβάστε επίσης: Οι διαδηλώσεις στην Κίνα και η παγκόσμια οικονομία

Το BBC ισχυρίζεται ότι ο δημοσιογράφος του, Εντ Λόρενς, ξυλοκοπήθηκε, συνελήφθη και του πέρασαν χειροπέδες ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σανγκάη. Κρατήθηκε για πολλές ώρες προτού αφεθεί ελεύθερος. Κατά τη σύλληψή του, οι αστυνομικοί τον χτύπησαν και τον κλώτσησαν. Αυτό συνέβη ενώ εργαζόταν ως διαπιστευμένος δημοσιογράφος», ανακοίνωσε την Κυριακή το BBC.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έχει αμφισβητήσει την πληροφορία αυτή υποστηρίζοντας ότι ο δημοσιογράφος δεν είχε δηλώσει την ιδιότητά του.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters