Skip to main content

Μπλίνκεν: Η «τελική ευθύνη» για τον πύραυλο στην Πολωνία ανήκει στη Μόσχα

REUTERS/Chalinee Thirasupa

Η τελική ευθύνη για την πτώση του πυραύλου στην Πολωνία ανήκει στη Ρωσία, είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Στη Ρωσία η «τελική ευθύνη», για την πτώση του πυραύλου στην Πολωνία, λέει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

«Όποιο κι αν είναι το συμπέρασμα της έρευνας, ξέρουμε ήδη το μέρος που φέρει την τελική ευθύνη για αυτό το τραγικό συμβάν: η Ρωσία», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ από την Μπανγκόκ, πριν από μια σύνοδο κορυφής των ηγετών του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

«Βλέπουμε κάθε μέρα πως η Ρωσία ρίχνει βροχή πυραύλων στην Ουκρανία, επιδιώκοντας να καταστρέψει τις κρίσιμες υποδομές της, θέτοντας στο στόχαστρο την ικανότητα της Ουκρανίας να κρατάει ανοικτά τα φώτα, να διατηρεί τη θέρμανση και η χώρα να μπορεί να ζήσει και να πάει μπροστά», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Η Ουκρανία έχει δικαίωμα να αμυνθεί και είμαστε δεσμευμένοι να την υποστηρίξουμε», επανέλαβε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, που συναντήθηκε στη διάρκεια της ημέρας με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρι Κουλέμπα, είπε πως η Ουάσινγκτον «συνεχίζει να αξιολογεί την κατάσταση και να μοιράζεται τις νέες πληροφορίες» για το συμβάν με το Κίεβο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη πως το γεγονός πως η Ρωσία συμφώνησε να ανανεώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας είναι μια ένδειξη ότι η Μόσχα αισθάνεται πως ο κόσμος δεν θα δεχόταν οποιαδήποτε άρνηση για την παράτασή της.

«Μαζί, στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα πρέπει να παρατείνει την πρωτοβουλία σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, η οποία θα έληγε το Σάββατο», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στην Μπανγκόκ.

«Η Ρωσία άκουσε πάλι και προφανώς κατάλαβε πως ο κόσμος δεν θα δεχόταν η Μόσχα να αρνηθεί να την παρατείνει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Τα μαζεύει ο Ζελένσκι, «δεν γνωρίζω 100% ποιος έριξε τον πύραυλο»