Skip to main content

Μακρόν: Μην πολιτικοποιείτε το Μουντιάλ

EPA/IAN LANGSDON / POOL

Να μην «πολιτικοποιείται το Μουντιάλ» ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, λίγες ημέρες πριν τη σέντρα στο Κατάρ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη ότι «ο αθλητισμός δεν πρέπει να πολιτικοποιείται», λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του αμφιλεγόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στο Κατάρ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στην Μπανγκόκ, ο Μακρόν ρωτήθηκε για το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της διοργάνωσης. «Αυτές οι ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν όταν τελειώσει το Μουντιάλ», απάντησε ο Μακρόν.

Η γαλλική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών είναι ένα από τα φαβορί για το επερχόμενο τουρνουά, το οποίο έχει βυθιστεί σε διαμάχες από τότε που το ανέλαβε Κατάρ το 2010. Υπήρξαν καταγγελίες για δωροδοκία και διαφθορά κατά τη διαδικασία υποβολής προσφορών, ενώ ακτιβιστές, πολιτικοί και ορισμένοι ποδοσφαιριστές έχουν επικρίνει το Κατάρ το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Τα σχόλια του Μακρόν, φανατικού ποδοσφαιρόφιλου, έρχονται εν μέσω έρευνας από Γάλλους εισαγγελείς για τον φερόμενο ρόλο του πρώην Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στο να δοθεί η διοργάνωση του Μουντιάλ στο Κατάρ, όπως γράφει η Le Monde.

Ακτιβιστές πίεσαν πολιτικούς υψηλού επιπέδου να μην παρευρεθούν στο τουρνουά για να στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση του Κατάρ, αλλά δεν το πέτυχαν σε κάθε περίπτωση.

Εκπρόσωποι του Μακρόν δήλωσαν ότι θα παρευρεθεί σε αγώνες στο Κατάρ εάν η Εθνική Γαλλίας φτάσει στα ημιτελικά. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι θα παρευρεθεί στον πρώτο αγώνα της ομάδας των ΗΠΑ στις 21 Νοεμβρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα παρευρεθεί επίσης στο τουρνουά.

Πηγή: Politico