Skip to main content

Ουκρανία: Παράταση τεσσάρων μηνών στη συμφωνία για τα σιτηρά

Η συμφωνία θα εξέπνεε την Παρασκευή.

Η συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα παρατάθηκε για 120 μέρες, σύμφωνα με την Ουκρανία.

Η παράταση χαλαρώνει την πίεση στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων. Μετά την είδηση οι τιμές του σιταριού υποχώρησαν κατά 1,6%, καθώς η συμφωνία διευκολύνει τις εξαγωγές από μια σημαντική περιοχή για τις καλλιέργειες.

Η αρχική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε υπογραφεί τον Ιούλιο- με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ- και είχε βοηθήσει να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιτρέποντας την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Η συμφωνία επέτρεψε να εξαχθούν περισσότεροι από 11 εκατομμύρια τόνοι από τα ουκρανικά λιμάνια σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Η συμφωνία υπεγράφη για 120 ημέρες και θα εξέπνεε την Παρασκευή. Προβλέπει όμως αυτόματη παράταση για άλλες 120 ημέρες, εκτός εάν ένα από τα μέρη αποφασίσει να την αποσύρει ή να την τροποποιήσει.

Την είδηση της παράτασης έκανε γνωστή ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτή η απόφαση ελήφθη στην Κωνσταντινούπολη. Ο ΟΗΕ και η Τουρκία παραμένουν εγγυητές της πρωτοβουλίας«, έγραψε εκφράζοντας την ικανοποίησή του για ένα βήμα «σημαντικό για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης».

Η Ουκρανία εξακολουθεί να θέλει να παραταθεί η συμφωνία για έναν ολόκληρο χρόνο και με την προσθήκη ενός ακόμη λιμανιού στη συμφωνία, είπε ο Κουμπράκοφ προσθέτοντας ότι ακόμη περιμένουν απάντηση.

Μετά την είδηση, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν υπήρξε κανένα  σχόλιο από τη Μόσχα ενώ το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ανέφερε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται. Υπήρξε όμως αντίδραση από την τουρκική πλευρά, η οποία επιβεβαίωσε την παράταση της συμφωνίας, «με τους ίδιους όρους» που ισχύουν από τον Ιούλιο, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.