Skip to main content

Ζελένσκι: Τα μαζεύει για τον πύραυλο στην Πολωνία, «δεν γνωρίζω 100%»

Να αμβλύνει την κατάσταση για τον πύραυλο που έπεσε στην Πολωνία επιχειρεί ο Β. Ζελένσκι, μετά τη διαφωνία του με την Ουάσινγκτον.

Αφότου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρήκε «τοίχο» στην Ουάσινγκτον για το θέμα της προέλευσης του πυραύλου που έπεσε στην Πολωνία, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, τώρα οπισθοχωρεί, λέγοντας «δεν ξέρω 100% τι συνέβη».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επέμενε ότι ήταν ρωσικός ο πύραυλος που προκάλεσε θανατηφόρα έκρηξη στην Πολωνία αυτή την εβδομάδα και ζήτησε το Κίεβο να συμμετέχει στις έρευνες, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του, συνεχίζοντας τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Ο  κ. Ζελένσκι είπε ότι οι στρατιωτικοί του αξιωματούχοι του είπαν ότι οι εικόνες του κρατήρα στο σημείο της έκρηξης υποδηλώνουν ότι δεν θα μπορούσε να προκλήθηκε αποκλειστικά από τα υπολείμματα ενός ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου.

Είπε ότι «ήταν σίγουρος ότι επρόκειτο για ρωσικό πύραυλο», αλλά και ότι ήταν βέβαιος ότι η Ουκρανία είχε εκτοξεύσει όπλα για να αμυνθεί ενάντια σε ένα ρωσικό μπαράζ. Η Ουκρανία κατέρριψε περισσότερους από 70 από τους σχεδόν 100 πυραύλους που εκτόξευσε η Μόσχα την Τρίτη, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

«Δεν ξέρω 100%… Νομίζω ότι και ο κόσμος δεν ξέρει 100% τι συνέβη», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη την Πέμπτη. «Δεν μπορούμε να πούμε συγκεκριμένα ότι αυτή ήταν η αεράμυνα της Ουκρανίας».

Ενώ αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και ηγέτες των κρατών-μελών της συμμαχίας είπαν ότι η έκρηξη πιθανότατα δεν προκλήθηκε από ρωσικό πύραυλο, εξακολουθούν να κατηγορούν τη Μόσχα, λέγοντας ότι δεν θα είχε συμβεί εάν ο στρατός του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δεν εκτόξευε μαζικές πυραυλικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.

«Είμαστε ευγνώμονες που δεν κατηγορούμαστε επειδή πολεμάμε ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους στο έδαφός μας», είπε ο Ζελένσκι.

Διαβάστε επίσης την άποψη του Μ. Ψύλου: Ένας μοιραίος άνθρωπος

Το περιστατικό, που σκότωσε δύο άνδρες σε ένα αγρόκτημα 6 χιλιόμετρα (4 μίλια) εντός της πολωνικής επικράτειας, ήταν μια υπενθύμιση του κινδύνου που ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας θα μπορούσε να κλιμακωθεί οδηγώντας σε γενικευμένη σύρραξη με το ΝΑΤΟ να συμμετέχει.

Ο Μπάιντεν όμως ήταν ο πρώτος που έσπευσε να τηρήσει επιφυλακτική στάση, μετά το πλήγμα που δέχθηκε η Πολωνία. Ακολούθησαν οι επίσημες δηλώσεις του ΝΑΤΟ και της Πολωνίας που κατέληγαν στο συμπέρασμα πως ο πύραυλος που έπληξε πολωνικό έδαφος προερχόταν από την ουκρανική αεράμυνα. Και οι πλευρές διευκρίνισαν ωστόσο ότι η ευθύνη δεν βαραίνει την Ουκρανία, ούτε ότι επρόκειτο για σχεδιασμένο χτύπημα.

naftemporiki.gr