Skip to main content

Βρετανία: Νέος «πονοκέφαλος» για τον Σούνακ, η συμπεριφορά του Ντόμινικ Ράαμπ

REUTERS/Hannah Mckay

Κατηγορίες για εκφοβισμό προς τους υπαλλήλους του όσο υπηρετούσε ως υπουργός Δικαιοσύνης και Υπουργός Εξωτερικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον, αντιμετωπίζει ο Ντόμινικ Ράαμπ.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ αντιμετωπίζει έρευνα για δύο επίσημες καταγγελίες σχετικά με τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια προηγούμενων θητειών ως υπουργού.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ συμφώνησε με αίτημα του αναπληρωτή πρωθυπουργού και του υπουργού Δικαιοσύνης για ανεξάρτητη έρευνα για τις καταγγελίες.

Ο κ. Ράαμπ έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από καταγγελίες εφημερίδων ότι εκφοβίζει αξιωματούχους σε προηγούμενους ρόλους, τις οποίες έχει αρνηθεί. Πρόσθεσε ότι θα «συνεργαστεί πλήρως» σε οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με τη συμπεριφορά του.

Σε επιστολή του προς τον κ. Σουνάκ, ο κ. Ράαμπ ανέφερε ότι οι καταγγελίες σχετίζονται με την περίοδο που ήταν υπουργός Δικαιοσύνης και Υπουργός Εξωτερικών υπό τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Πρόσθεσε ότι «δεν είχε ποτέ ανεχτεί τον εκφοβισμό» και «πάντα προσπαθούσε να ενισχύσει και να ενδυναμώσει» τους δημοσίους υπαλλήλους.

Η επιστολή του ήρθε πριν από την Ώρα του Πρωθυπουργού, όπου αντικατέστησε τον κ. Σούνακ- ο οποίος βρίσκεται στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία. Ο κ. Ράαμπ είπε στους βουλευτές ότι κατανοούσε ότι οι καταγγελίες εναντίον του έγιναν την Τρίτη και ενημερώθηκε το πρωί της Τετάρτης.

«Θα αντικρούσω πλήρως οποιονδήποτε από τους ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί», πρόσθεσε.

Ο κ. Σουνάκ είπε στους δημοσιογράφους το πρωί της Τρίτης ώρα Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν γνώριζε καμία επίσημη καταγγελία εναντίον του αναπληρωτή πρωθυπουργού.

Σε επιστολή απαντώντας στον κ. Ράαμπ, ο κ. Σουνάκ είπε: «Γνωρίζω ότι θα είστε πρόθυμος να αντιμετωπίσετε τις καταγγελίες εναντίον σας και συμφωνείτε ότι η διαδικασία με αυτόν τον τρόπο είναι η σωστή πορεία δράσης».

Η Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι άρχισαν οι διαδικασές για την εξεύρεση ανεξάρτητου ερευνητή, προσθέτοντας ότι το άτομο που θα διοριστεί θα προερχόταν από χώρες εκτός κυβέρνησης και δεν θα ήταν δημόσιος υπάλληλος.

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα παραμείνει ο «απόλυτος διαιτητής» του υπουργικού κώδικα και ο ανακριτής θα του διαβιβάσει τα ευρήματά του. Μια τέτοια έρευνα θα εμπίπτει κανονικά στην αρμοδιότητα του συμβούλου του πρωθυπουργού για υπουργική συμπεριφορά.

Πηγή: BBC