Skip to main content

Πολωνία: «Ψυχραιμία» για το θέμα του πυραύλου συνιστά το Πεκίνο

twitter.com

Το Πεκίνο καλεί όλες τις πλευρές να παραμείνουν ψύχραιμες αναφορικά με το θρίλερ του πυραύλου που έπεσε στην Πολωνία το βράδυ.

«Ψυχραιμία» συνιστά το Πεκίνο αναφορικά με την πτώση του πυραύλου στην Πολωνία σε περιοχή όμορη με την Ουκρανία, κατά την οποία δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να «διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μάο Νινγκ, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Το ποιος έχει ρίξει τον πύραυλο παραμένει μυστήριο.

Tο πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει πως επρόκειτο για πύραυλο «ρωσικής κατασκευής», ωστόσο ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα τόνισε πως δεν υπάρχει καμία «αδιάσειστη απόδειξη» για το ποιος τον εκτόξευσε.

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει το Associated Press, ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου.

Διαβάστε επίσης: Το ΝΑΤΟ, ο Πούτιν και τα Άρθρα 4 και 5: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο πύραυλος μάλλον δεν εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία. Υπάρχουν πληροφορίες για την τροχιά του πυραύλου που δεν επιβεβαιώνουν ρωσική επίθεση, είπε ο Μπάιντεν από το  Μπαλί της Ινδονησίας. «Θα φροντίσω να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη». Ο Μπάιντεν είχε προηγουμένως μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε συνάντηση για την κρίση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί λόγω της έκρηξης του πυραύλου στην Πολωνία. Συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των επτά μεγάλων δυτικών δημοκρατιών (G7) καθώς και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η ρωσική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι έπληξε  στόχους στην ουκρανο-πολωνική συνοριακή περιοχή και έκανε λόγο για στοχευμένη πρόκληση.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ