Skip to main content

Κωνσταντινούπολη: Γυναίκα από τη Συρία η συλληφθείσα για την επίθεση – «Έδρασε για το PKK»

REUTERS/Umit Bektas

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε ότι η ύποπτη ετοιμαζόταν «να διαφύγει στην Ελλάδα».

Συνολικά 46 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση για την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε την Κυριακή στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της πόλης, σημειώνοντας ότι μεταξύ αυτών είναι μια γυναίκα από τη Συρία, η Αχλάμ Αλμπασίρ, η οποία ομολόγησε ότι τοποθέτησε τη βόμβα.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της Κωνσταντινούπολης, η γυναίκα ομολόγησε ότι ενήργησε «κατόπιν διαταγής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν» (PKK) και έλαβε οδηγίες για την επίθεση στο Κομπάνι, στη βορειοανατολική Συρία. Κατά την ίδια πηγή, στην ανάκριση η γυναίκα δήλωσε πως είχε εκπαιδευτεί από Κούρδους μαχητές στη Συρία και πως πέρασε στην Τουρκία μέσω της βορειοδυτικής συριακής περιφέρειας Αφρίν.

Turkish Police/Handout via REUTERS

Η νεαρή γυναίκα συνελήφθη μαζί με άλλους υπόπτους μέσα σε διαμέρισμα στο Κιουτσούκτσεκμετσέ, σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης.

Σοϊλού: Αν δεν την πιάναμε, θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε ότι η ύποπτη ετοιμαζόταν «να διαφύγει στην Ελλάδα».

«Δεν είμαστε εχθροί κανενός. Θέλω να εκφράσω ότι δεν έχουμε τη δύναμη να αντέξουμε την προδοσία…. Αν δεν τους έπιαναν, θα είχαν διαφύγει λαθραία στην Ελλάδα σήμερα» είπε.

Ο Σοϊλού, ο οποίος μετέβη και πάλι σήμερα στον τόπο της έκρηξης, δήλωσε πως «οι επιχειρήσεις συνεχίζονται» για να συλληφθούν και άλλοι ύποπτοι. «Θέλησαν να μας απευθύνουν ένα μήνυμα, το λάβαμε και θα απαντήσουμε με τον πιο αυστηρό τρόπο», τόνισε.

6 νεκροί, πάνω από 80 τραυματίες

O τρόμος επέστρεψε χθες στην Κωνσταντινούπολη με την αιματηρή έκρηξη που σημειώθηκε σε πολυσύχναστο πεζόδρομο στο κέντρο της πόλης και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 80. Η έκρηξη, ήταν πολύ ισχυρή, ακούστηκε σε μεγάλη απόσταση και προκάλεσε πανικό στους διερχόμενους, που άρχισαν να τρέχουν τρομοκρατημένοι.

Το PKK πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984 και χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στην επικράτεια της Τουρκίας, ενώ έχει βρεθεί στο στόχαστρο τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters