Skip to main content

Νεκρός Βούλγαρος συνοριοφύλακας από πυροβολισμούς στα σύνορα με Τουρκία

Stoyan Nenov/Reuters

Νεκρός από πυρά που προήλθαν από τουρκικό έδαφος είναι ένας Βούλγαρος αστυνομικός που περιπολούσε στα σύνορα με την Τουρκία.

Νεκρός από πυρά έπεσε, το βράδυ της Δευτέρας, ένας Βούλγαρος αστυνομικός στα σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών από τη Σόφια, ο δράστης φέρεται να βρίσκεται εντός της Τουρκίας.

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 20.35 το βράδυ της Δευτέρας, όταν άγνωστος δράστης άνοιξε πυρ εναντίον ενός αξιωματικού της συνοριακής αστυνομίας και ενός στρατιώτη που περιπολούσαν τα σύνορα στην περιοχή Γκόλιαμ Ντερβέντ, στα βουλγαροτουρκικά σύνορα.

Ο άνδρας, 30 ετών, εφοδιασμένος με έναν φακό, κατέβηκε από το όχημά του κοντά στο χωριό Γκόλιαμ Ντερβέντ, αφού παρατήρησε ένα κομμένο σημείο στον φράχτη από συρματόπλεγμα που καλύπτει σχεδόν στο σύνολό τους τα 259 χλμ. των συνόρων. «Τότε εκτοξεύθηκαν πυρά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πέταρ Τοντόροφ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, έπειτα από μια επίσκεψη στο σημείο.

Ο αστυνομικός πέθανε επί τόπου από μια σφαίρα στο κεφάλι, ενώ ο στρατιώτης δεν τραυματίστηκε. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο στρατιώτης, 10 έως 15 πυροβολισμοί εκτοξεύθηκαν μέσω του φράκτη ενώ μια ομάδα μεταναστών και διακινητών τρεπόταν σε φυγή.

Να σημειωθεί ότι η χώρα βρίσκεται υπό ισχυρή μεταναστευτική πίεση. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2022, περίπου 12.700 παράτυποι μετανάστες έχουν τεθεί υπό κράτηση στη χώρα, δηλαδή 2,5 φορές περισσότεροι σε σχέση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των επαναπροωθήσεων.

Στο σημείο έσπευσαν συνοριακές δυνάμεις για έρευνα και ενισχύσεις, αλλά ο δράστης δεν βρέθηκε. Δεν εντοπίστηκαν επίσης παράνομοι μετανάστες.

Οι τουρκικές συνοριακές αρχές έχουν ενημερωθεί και έστειλαν δυνάμεις τους στην περιοχή που έλαβε χώρα το περιστατικό, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τις βουλγαρικές αρχές.

Από την πλευρά της η Βουλγαρία είχε ήδη ενισχύσει τα μέτρα και είχε στείλει επιπλέον στρατιώτες στα σύνορα μετά τον θάνατο δύο αστυνομικών τους οποίους εμβόλισε ένα λεωφορείο που μετέφερε μετανάστες, στα τέλη Αυγούστου στην πόλη Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα.

«Πρόκειται για μια ενέργεια χωρίς προηγούμενο, την πρώτη επίθεση με πυροβόλο όπλο εδώ και χρόνια», εναντίον των δυνάμεων της τάξης, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ιβάν Ντεμερτζίεφ, ο οποίος έσπευσε στο σημείο του συμβάντος. «Λάβαμε εγγυήσεις από τις τουρκικές αρχές ότι (οι ύποπτοι) θα εντοπιστούν και θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε και πρόσθεσε πως οι αστυνομικοί θα φέρουν στο εξής πιο ισχυρά όπλα για να αμυνθούν.

Ο υπουργός έκανε λόγο για μια μεταναστευτική κρίση που εντείνεται.

naftemporiki.gr