Skip to main content

Χερσώνα: Επεκτείνεται η ζώνη εκκένωσης αμάχων

Επεκτείνεται η ζώνη από την οποία θα απομακρυνθούν οι άμαχοι στη Χερσώνα, όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές. Επανέρχεται η ανησυχία για τον υδροηλεκτρικό σταθμό.

Επεκτείνεται η ζώνη από την οποία θα απομακρυνθούν οι άμαχοι στη Χερσώνα, όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές.

Ειδικότερα, αξιωματούχοι που έχουν διοριστεί από τη Ρωσία στην περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, δήλωσαν το βράδυ της Δευτέρας ότι επεκτείνουν τη ζώνη εκκένωσης πιο μακριά από τον ποταμό Δνείπερο.

Σε μια ανάρτησή του στο Telegram, ο Βλαντίμιρ Σάλντο, που έχει τεθεί από τη Μόσχα επικεφαλής της διοίκησης της περιοχής, η οποία είναι εν μέρει κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται η περιοχή για την οποία ισχύει εντολή εκκένωση αμάχων κατά επιπλέον 15 χιλιόμετρα, και περιλαμβάνει άλλους επτά οικισμούς.

Ο ίδιος επανέλαβε τις κατηγορίες ότι το Κίεβο ενδέχεται να ετοιμάζεται να επιτεθεί στο φράγμα Καχόβκα για να πλημμυρίσει την περιοχή.

«Λόγω του ενδεχομένου να χρησιμοποιηθούν απαγορευμένες μέθοδοι πολέμου από το ουκρανικό καθεστώς, καθώς και των πληροφοριών ότι το Κίεβο προετοιμάζει μαζική πυραυλική επίθεση στον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να πλημμυρίσει η περιοχή της Χερσώνας, (γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα) τη μαζική καταστροφή πολιτικών υποδομών και ανθρωπιστική καταστροφή», ανέφερε ο Σάλντο.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι αλλάζουν για άλλη μια φορά το αφήγημά τους σχετικά με τον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα, και πιθανότατα προετοιμάζουν το έδαφος για να συνεχίσουν την εκκένωση από τη δυτική όχθη του ποταμού και να δικαιολογήσουν μια μελλοντική ρωσική αποχώρηση από τη δυτική όχθη, σχολιάζουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου.

Επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού think tank, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι επωφελής για την Ουκρανία η ανατίναξη του φράγματος.

«Οι επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια ενέργεια στην ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, ο οποίος βασίζεται για την παροχή νερού στη δεξαμενή Καχόβκα, και οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πλημμύρας που θα επηρεάσει πάνω από 80 οικισμούς και θα καταστρέψει κατοικίες και γη, αποκλείουν εντελώς την πιθανότητα να πρόκειται για μια ενέργεια που μπορεί να επιδιώξει η Ουκρανία», σημειώνουν.

«Η ανατίναξη του φράγματος θα καθιστούσε επίσης πολύ πιο δύσκολο για τις ουκρανικές δυνάμεις να επιτύχουν τους δεδηλωμένους στόχους τους για την απελευθέρωση της υπόλοιπης περιφέρειας της Χερσώνας και άλλων εδαφών ανατολικά του ποταμού. Ως εκ τούτου», προσθέτουν καταλήγοντας πως οι δηλώσεις του Σάλντο πιθανότατα έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν τους κατοίκους της δυτικής όχθης να απομακρυνθούν αμέσως.

naftemporiki.gr