Skip to main content

Τηλεδιάσκεψη G7: Επείγουσα έκκληση για περισσότερα όπλα θα απευθύνει ο Ζελένσκι

Έκκληση στους ηγέτες της G7 να προμηθεύσουν επειγόντως την Ουκρανία με όπλα, ώστε να αμυνθεί στα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα, που χθες στοίχισαν τη ζωή σε 19 ανθρώπους, αναμένεται να απευθύνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα προκειμένου να εξετάσουν τρόπους στήριξης του Κιέβου, ενώ στη συνεδρίαση θα παρέμβει και ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την απόκτηση συστημάτων αεράμυνας υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητά του. 

«Θα κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας. Θα κάνουμε το πεδίο της μάχης οδυνηρό για τον εχθρό» ανέφερε ο Ζελένσκι σε μήνυμά του αργά τη Δευτέρα. 

Οι ηγέτες της G7 ενδέχεται επίσης να προειδοποιήσουν τη Λευκορωσία, στενό σύμμαχο της Μόσχας, κατά της στενότερης εμπλοκής της στον πόλεμο, μία ημέρα αφότου το Μινσκ ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει κοινή στρατιωτική δύναμη με τη Ρωσία στα δυτικά σύνορα της χώρας εξαιτίας της «επιδείνωση της κατάστασης». Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο France Inter πως η Λευκορωσία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες κυρώσεις, αν αυξήσει την εμπλοκή της στη σύρραξη με την Ουκρανία. 

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα απαντήσει στην αυξανόμενη εμπλοκή της Δύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία.  «Προειδοποιούμε και ελπίζουμε ότι θα συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης (της σύρραξης) στην Ουάσινγκτον και στις άλλες δυτικές πρωτεύουσες» ανέφερε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters