Skip to main content

Μπάιντεν: Θα υπάρξουν «συνέπειες» για τη Σαουδική Αραβία μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+

«Θα υπάρξουν συνέπειες» για τη Σαουδική Αραβία μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, διεμήνυσε την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Η απόφαση ενισχύει τη Ρωσία και μπορεί να οδηγήσει σε νέα μεγάλη άνοδο την τιμή του αργού και των τιμών στα πρατήρια για τους Αμερικανούς.

«Θα υπάρξουν κάποιες συνέπειες για αυτό που έχουν κάνει, με τη Ρωσία», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο CNN. «Δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες για αυτό που σκέφτομαι και έχω στο μυαλό μου. Αλλά θα υπάρξουν – θα υπάρξουν συνέπειες».

Οι δηλώσεις του σηματοδοτούν μια αλλαγή στη στάση του Μπάιντεν ο οποίος φαίνεται ότι εγκαταλείπει τις πρόσφατες προσπάθειές του να προσεγγίσει τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και να θέει υπό αμφισβήτηση το μέλλον της σχέσης ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «αναθεωρήσουν τη διμερή σχέση με τη Σαουδική Αραβία και να εξετάσουν εάν αυτή η σχέση είναι εκεί που πρέπει και εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας εθνικής ασφάλειας», προσθέτοντας ότι η επαναξιολόγηση έγινε «υπό το φως της πρόσφατης απόφασης του ΟΠΕΚ και της ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας».

naftemporiki.gr