Skip to main content

Ο Ερντογάν θα συζητήσει με τον Πασινιάν στην Πράγα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν αναμένεται να έχουν τις πρώτες συνομιλίες μεταξύ ηγετών των δύο χωρών μετά από 13 χρόνια.  Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στην Πράγα την Πέμπτη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. 

Η συνάντηση στην Πράγα πραγματοποιείται καθώς γίνεται προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να απεμπλακούν από το ψυχρό κλίμα που χαρακτηρίζει για δεκαετίες τις σχέσεις των δύο χωρών, και το οποίο συνδέεται με τις μαζικές δολοφονίες Αρμενίων το 1915 στην Οθωμανική Τουρκία που οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία και πολλά άλλα έθνη αναγνωρίζουν ως γενοκτονία, χαρακτηρισμό που η Άγκυρα απορρίπτει.

Είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Τουρκίας και της Αρμενίας μετά την αποτυχημένη προσπάθεια οικοδόμησης δεσμών το 2009.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται καθώς εντείνονται επίσης οι διεθνείς προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης της Αρμενίας με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν για το αμφισβητούμενο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία το 1993 για να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν και στήριξε στρατιωτικά την σύμμαχό της χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου διάρκειας 44 ημερών πριν από δύο χρόνια. 

Έκτοτε οι Πασινιάν και Ερντογάν προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς. Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία ξεκίνησαν επίσης συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας, παρόλο που εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί σε επανειλημμένες συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ των στρατευμάτων τους.

Οι συγκρούσεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν χάλασαν «ένα όμορφο κλίμα», είχε πει ο Ερντογάν τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, είπε, «πιστεύουμε ότι είναι δυνατό να υπογραφεί μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών το συντομότερο δυνατό». Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η ήττα της Αρμενίας από το Αζερμπαϊτζάν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον εμπόδιο για τη δημιουργία σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Γερεβάν. Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών ξεκίνησαν συνομιλίες στη Μόσχα τον Ιανουάριο και συμφώνησαν τον Ιούλιο να ξεκινήσουν το άμεσο εμπόριο και να ανοίξουν τα σύνορά τους σε πολίτες τρίτων χωρών.

Τα ακανθώδη ζητήματα ωστόσο δεν είναι στην ατζέντα της συνάντησης καθώς οι δύο ηγέτες δεν αναμένεται να συζητήσουν για την γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, χαρακτηρισμό που η Άγκυρα δεν αποδέχεται. Το Γερεβάν υποστηρίζει ότι η σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915 συνιστούν γενοκτονία, χαρακτηρισμός που αποδέχθηκαν πέρυσι οι ΗΠΑ εξοργίζοντας την Άγκυρα. Ο Πασινιάν είπε πάντως ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων «δεν υπήρξε ποτέ προϋπόθεση» για τη δημιουργία σχέσεων.

naftemporiki.gr