Skip to main content

Στη δίνη παραιτήσεων η Βρετανία- Τι είπε ο Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων

Συνεχίζονται την Τετάρτη οι παραιτήσεις μελών της βρετανικής κυβέρνησης, με τον Μπόρις Τζόνσον να δέχεται πυρά στη Βουλή των Κοινοτήτων. 

Σε μια πυρετώδη διαδικασία, ο Τζόνσον κάθισε δίπλα στο νέο του υπουργό Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του Ρίσι Σουνάκ, που παραιτήθηκε χθες μαζί με τον Σάτζιντ Τζάβιντ (που παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Υγείας) ανοίγοντας ένα κύκλο παραιτήσεων στην κυβέρνηση και τροφοδοτώντας μία νέα πολιτική κρίση στη Βρετανία. 

Ο Τζόνσον υπερασπίστηκε τς αποφάσεις που έλαβε και τόνισε πως λυπάται για το γεγονός ότι ο Κρις Πίντσερ συνέχισε να αποτελεί μέλος της κυβέρνησης. Επέμεινε ότι είχε πάρει το θέμα του Πίντσερ «πολύ σοβαρά» και ζήτησε συγγνώμη για τον αντίκτυπο στα φερόμενα θύματα. «Τώρα υπόκειται σε ανεξάρτητη διαδικασία καταγγελιών», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η παραίτηση των δύο κορυφαίων υπουργών ήρθε μετά το νέο σκάνδαλο για το οποίο ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη, επειδή όπως είπε δεν συνειδητοποίησε πως ένας πρώην υπουργός (Κρις Πίντσερ) δεν ήταν κατάλληλος για τη θέση αυτή στην κυβέρνηση, μετά τα παράπονα εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση

Ο Βρετανος πρωθυπουργός είπε ακόμη πως απεχθάνεται το μπούλινγκ και την κατάχρηση εξουσίας, όταν ερωτήθηκε γιατί προήγαγε ένα συντηρητικό βουλευτή έπειτα από κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση που είχαν διατυπωθεί σε βάρος του.

Εκπρόσωπος του Τζόνσον είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως ο Τζόνσον γνώριζε για μερικούς ισχυρισμούς που είχαν διατυπωθεί εναντίον του πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών Κρις Πίντσερ, ο οποίος διαγράφηκε την περασμένη εβδομάδα από το κόμμα. «Απεχθάνομαι το μπούλινγκ και την κατάχρηση εξουσίας παντού όπου γίνεται, σ’ αυτό το κόμμα ή σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα», είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο, όταν ερωτήθηκε γιατί ο Πίντσερ προήχθη στη θέση αυτή.

Δεν φαίνεται πάντως πρόθυμος να παραιτηθεί. «Η δουλειά ενός πρωθυπουργού σε δύσκολες συνθήκες όταν του έχει δοθεί μια κολοσσιαία εντολή είναι να συνεχίσει», είπε ο Τζόνσον. Όταν ο πρώην υπουργός των Τόρις, Τιμ Λόφτον, ρώτησε: «Πιστεύει ο πρωθυπουργός ότι υπάρχουν περιστάσεις υπό τις οποίες πρέπει να παραιτηθεί;»,ο Τζόνσον απάντησε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που δεν μπορεί να ακολουθήσει την  πολιτική που υποστηρίζει, όπως η υποστήριξη της Ουκρανίας. Αλλά είναι δουλειά ενός πρωθυπουργού με εντολή είναι να συνεχίζει, είπε.

Ο Τζόνσον είπε επίσης στους βουλευτές ότι η οικονομία αντιμετωπίζει δύσκολους καιρούς και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει το χειρότερο πόλεμο στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια. «Αυτή είναι ακριβώς η στιγμή που περιμένεις από μια κυβέρνηση να συνεχίσει τη δουλειά της, όχι να φύγει, να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε. 

Στο μεταξύ, ο Τζόνσον είναι πεπεισμένος ότι εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη των βουλευτών του, όπως δήλωσε η γραμματέας Τύπου του, παρά τον καταιγισμό παραιτήσεων και τις δημόσιες δηλώσεις δυσπιστίας στην ηγεσία του που είδαμε σήμερα και χθες.

Παραιτήθηκε και ο υπουργός Στέγασης

Η τελευταία σημαντική αποχώρηση από την κυβέρνηση του Τζόνσον ήρθε με την παραίτηση του υπουργού Στέγασης, Στιούαρτ Άντριου. «Η πίστη και η ενότητα είναι χαρακτηριστικά που πάντα προσπαθούσα να παρέχω στο υπέροχο κόμμα μας. Ωστόσο, φοβάμαι ότι τα άφησα να υπερισχύσουν της κρίσης μου πρόσφατα. Έρχεται μια στιγμή που πρέπει να φροντίσεις για την προσωπική σου ακεραιότητα και αυτή η στιγμή είναι τώρα», ανέφερε ο Άντριου.

Το πρωί της Τετάρτης παραιτήθηκαν επίσης το μέλος των Συντηρητικών και υφυπουργός Παιδείας της Βρετανίας Γουίλ Κουίνς, ο υφυπουργός Παιδείας Ρόμπιν Γουόκερ, η Λόρα Τροτ, βουλευτής του κόμματος του Τζόνσον που αποχώρησε από τη θέση της στο υπουργείο Μεταφορών, ο γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τζον Γκλεν, η υφυπουργός Εσωτερικών Βικτόρια Άτκινς και η υφυπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων Τζο Τσόρτσιλ.

Ο Κουίνς «έδειξε» τον Πίντσερ ως λόγο για την παραίτησή του. Ο Κουίνς επεσήμανε ότι παραιτέιται μετά την «ανακριβή» ενημέρωση που είχε για τον διορισμό από τον Τζόνσον ενός πολιτικού εναντίον του οποίου είχαν γίνει καταγγελίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά.

Ο Γουόκερ από την πλευρά του ήταν πιο γενικός, αναφέροντας ότι «τα πρόσφατα γεγονότα κατέστησαν σαφές ότι το μεγάλο κόμμα μας (…) έχει παρεκτραπεί από τις βασικές του αποστολές για να επικεντρωθεί σε ζητήματα που αφορούν την ηγεσία». 

Στο ίδιο πνεύμα και η Τροτ. «Η εμπιστοσύνη στην πολιτική είναι και πρέπει πάντα να είναι υψίστης σημασίας, αλλά δυστυχώς τους τελευταίους μήνες αυτή έχει χαθεί», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook. Από την πλευρά τους ο Τζον Γκλεν ανέφερε ότι έχει «πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης» στην ηγεσία του Τζόνσον, η Βικτόρια Άτκινς σημείωσε ότι «η ακεραιότητα, η ευπρέπεια, ο σεβασμός και ο επαγγελματισμός» πρέπει να έχουν σημασία και Τζο Τσόρτσιλ δήλωσε ότι «τα πρόσφατα γεγονόταν έδειξαν ότι η ακεραιότητα, η ικανότητα και η ευθυκρισία είναι όλες απαραίτητες για τον ρόλο του πρωθυπουργού, ενώ μια ευτράπελη ιδιοτελής προσέγγιση είναι αναπόφευκτο ότι έχει τα όριά της».

Τι είπε ο Τζάβιντ

Ο πρώην υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, που παραιτήθηκε την Τρίτη, είπε στο κοινοβούλιο ότι δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει την πίστη στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. 

Σε μια δήλωση που εξηγούσε την απόφασή του να αποχωρήσει, ο Τζάβιντ είπε ότι δεν είναι πλέον διατεθειμένος να δώσει στον Τζόνσον το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. «Το να βαδίζουμε στο τεντωμένο σκοινί μεταξύ πίστης και ακεραιότητας έχει καταστεί αδύνατο τους τελευταίους μήνες», είπε.

Αναφερόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίο που υπερασπίστηκαν τον Τζόνσον για τον χειρισμό του Πίντσερ, είπε: «Δεν είναι δίκαιο για τους υπουργούς συναδέλφους να βγαίνουν κάθε πρωί υπερασπιζόμενοι τις γραμμές που δεν στέκονται όρθιες και αντέχουν». Και πρόσθεσε: «Κάποια στιγμή πρέπει να συμπεράνεις ότι φτάνει».

«Φοβάμαι ότι το κουμπί επαναφοράς μπορεί να λειτουργήσει πολλές φορές. Υπάρχουν τόσες φορές που μπορείς να ανοίξεις και να κλείσεις το μηχάνημα προτού συνειδητοποιήσεις ότι κάτι δεν πάει καλά», είπε και τόνισε: «Το πρόβλημα ξεκινά από την κορυφή και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει». 

Bουλευτές των Συντηρητικών ζητούν ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του Τζόνσον

Οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος Κρις Σκίντμορ και Τομ Χαντ υπέβαλαν σήμερα επιστολή στην Επιτροπή 1922 του κόμματός τους, με την οποία ζητούν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον. 

Ο Σκίντμορ ζητεί στην επιστολή του να γίνουν αλλαγές στους κανονισμούς του Συντηρητικού Κόμματος προκειμένου να καταστεί δυνατό να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, την ώρα που η πύρρειος νίκη του στην προηγούμενη ψηφοφορία που διεξήχθη τον Ιούνιο επί πρότασης μομφής του εξασφάλισε ασυλία για 12 μήνες από την κατάθεση άλλης.