Skip to main content

Γαλλία: «Θρίλερ» στις βουλευτικές εκλογές με κυρίαρχη την αποχή

Μάχη «στήθος με στήθος» στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για οριακό προβάδισμα του συνασπισμού Nupes, του οποίου ηγείται ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Νικήτρια ωστόσο αναδεικνύεται χωρίς αμφιβολία η αποχή, η οποία έφτασε σε ποσοστά ρεκόρ και υπολογίζεται περίπου 51,5% σύμφωνα με το Ifop.

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται.

Ο Εμανουέλ Μακρόν όπως φαίνεται δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο. Σίγουρα αυτό το αποτέλεσμα δεν ευνοεί τον επανεκλεγέντα Γάλλο πρόεδρο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των 577 εδρών δίνουν πλεονέκτημα στην απερχόμενη πλειοψηφία Ensemble του Μακρόν, με εύρος 275 έως 310 θέσεων, μπροστά από την αριστερά (LFI, PCF, PS και EELV) που βρίσκεται ενωμένη ως Nupes (180 έως 210), σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ifop-Fiducial. Οι Les Republicains που συμμάχησαν με το UDI θα αποκτούσαν 40 έως 60 έδρες και ο Εθνικός Συναγερμός (RN) 5 έως 25 έδρες.

Δήλωση Μελανσόν

«Σας απευθύνομαι με όλη τη συγκίνηση που μπορείτε να φανταστείτε ενόψει των αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται. Στο τέλος αυτού του πρώτου γύρου, η νέα λαϊκή ένωση έρχεται πρώτη, θα είναι παρούσα σε περισσότερες από 500 εκλογικές περιφέρειες στον δεύτερο γύρο», λέει ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, μετά τις πρώτες εκτιμήσεις για τον α’ γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, που του δίνουν οριακό προβάδισμα έναντι του συνασπισμού του Εμανουέλ Μακρόν.

«Το προεδρικό κόμμα στο τέλος του πρώτου γύρου ηττήθηκε. Για πρώτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία, ένας νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που ακολουθούν», συνεχίζει ο αρχηγός της Nupes, ο οποίος ζήτησε να μπει ένα «τέλος στα 30 χρόνια του νεοφιλελευθερισμού».

«Απευθύνω κάλεσμα στον λαό μας ενόψει αυτού του αποτελέσματος και της εξαιρετικής ευκαιρίας που προσφέρει για την προσωπική μας ζωή και το πεπρωμένο της κοινής πατρίδας. Καλώ τον κόσμο να βγει να ψηφίσει την επόμενη Κυριακή. Ξεκινήστε με τα ψηφοδέλτιά σας για να ανοίξετε διάπλατα την πόρτα του μέλλοντος για το οποίο έχουν κινητοποιηθεί τόσες γενιές πριν από τη δική μας».

Δίπολο Μακρόν-Μελανσόν «βλέπει» η Λε Πεν

«Την επόμενη Κυριακή, είναι σημαντικό να μην ψηφίσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν. Αν το αφήσετε να συμβεί, κινδυνεύουμε να μπούμε σε ένα τούνελ χωρίς φως για πέντε χρόνια. Με δεκάδες εκλεγμένους της Εθνικής Συσπείρωσης, σίγουρα θα εκπροσωπηθείτε. Στις εκλογικές περιφέρειες που βλέπουν μια μονομαχία La République en Marche-Nupes, προτρέπω τους ψηφοφόρους να μην επιλέξουν μεταξύ των καταστροφέων από πάνω και των καταστροφέων από κάτω, μεταξύ αυτών που θέλουν να σας στερήσουν τα δικαιώματά σας ή εκείνων που θέλουν να σας στερήσουν τα δικαιώματά σας στην ιδιοκτησία.», δήλωσε η επικεφαλής του Rassemblement National.

Την πλειοψηφία ζήτησε η Μπορν

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έμοιαζε ευχαριστημένη με το ποσοστό της στον πρώτο γύρο. «Θέλω να συνεχίσω να ενεργώ και να δίνω συγκεκριμένες απαντήσεις», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Και συνεχίζει: «Σε όλους όσους απείχαν, τους λέω να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους. Εκατομμύρια Γάλλοι επέλεξαν τους υποψηφίους της προεδρικής πλειοψηφίας. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Μόνο αυτή η ισχυρή και σαφής πλειοψηφία θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αντιμέτωποι με την κατάσταση του κόσμου και τον πόλεμο προ των πυλών της Ευρώπης, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε μπροστά με τόσο μικρή διαφορά. Καλώ όλες τις δυνάμεις της δημοκρατίας να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους μας. Είναι οι αξίες μας που διακυβεύονται, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφότητα και ο κοσμικισμός».

naftemporiki.gr