Skip to main content

Ταλιμπάν: «Αβάσιμες» οι ανησυχίες του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών

Οι Ταλιμπάν απέρριψαν την Παρασκευή 27 Μαΐου την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ανακαλέσει τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις Αφγανές γυναίκες, θεωρώντας «αβάσιμες» τις ανησυχίες που εξέφρασε η διεθνής κοινότητα για αυτά τα ζητήματα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε την Τρίτη τους Ταλιμπάν «να αντιστρέψουν αμέσως τις πολιτικές και τις πρακτικές που περιορίζουν επί του παρόντος τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών», σε δήλωση που εγκρίθηκε ομόφωνα.

Το κείμενο από το 15μελές Συμβούλιο καταγγέλλει «την επιβολή περιορισμών που περιορίζουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση, την ελεύθερη κυκλοφορία και την πλήρη, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή». Ειδικότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί την εξουσία των Ταλιμπάν να ανοίξουν ξανά τα σχολεία για όλα τα κορίτσια και εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» του για την υποχρέωση που επιβάλλεται στις γυναίκες να καλύπτουν το πρόσωπό τους σε δημόσιους χώρους και σε εκπομπές μέσων ενημέρωσης.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, το Αφγανικό Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί τις ανησυχίες του Συμβουλίου Ασφαλείας «αβάσιμες» και «μη ρεαλιστικές» και «επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του» να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Αφγανών γυναικών. «Δεδομένου ότι ο αφγανικός λαός είναι κατά κύριο λόγο μουσουλμανικός, η αφγανική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο σεβασμός, φορώντας το ισλαμικό χιτζάμπ είναι σύμφωνος με τις θρησκευτικές και πολιτιστικές αξίες της κοινωνίας και τις φιλοδοξίες της πλειοψηφίας των Αφγανών γυναικών», προστίθεται στην ανακοίνωση. .

Στις αρχές Μαΐου, ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν εξέδωσε μια εντολή σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες πρέπει να καλύπτονται πλήρως δημόσια, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου, ιδανικά με την μπούρκα.

Οι περιορισμοί που επιβάλλονται στις Αφγανές γυναίκες «περιγράφουν ένα μοντέλο πλήρους σεξουαλικού διαχωρισμού και στοχεύουν να κάνουν τις γυναίκες αόρατες στην κοινωνία», κατήγγειλε την Πέμπτη στην Καμπούλ ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Μπένετ.

naftemporiki.gr