Skip to main content

Ορμπάν: «Πυρηνική βόμβα» στα θεμέλια της Ουγγαρίας το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Το νέο σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ ισοδυναμεί με «πυρηνική βόμβα» για την οικονομία της Ουγγαρίας, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν.

Με την προτεινόμενη σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να επιβάλει έναν ενιαίο κανόνα και στις 27 χώρες μέλη, δήλωσε ο Ορμπάν στο δημόσιο ραδιοφωνικό κανάλι Kossuth Rádió. Αυτό θα αποτελούσε απειλή για την ουγγρική οικονομία επειδή αγνοεί το τοπικό πλαίσιο, είπε.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο σχέδιο κυρώσεων, το οποίο πρέπει ακόμη να εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη, τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να καταργήσουν σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του έτους. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα έχουν έναν επιπλέον χρόνο για να το κάνουν.

Ο Όρμπαν είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ότι θέλει μια πενταετή καθυστέρηση για τη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή δεν έλαβε υπόψη ότι η κλειστή Ουγγαρία λαμβάνει πετρέλαιο αποκλειστικά μέσω αγωγών, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου.

Αν και δεν απείλησε άμεσα με βέτο κατά του πακέτου, είπε ότι η Βουδαπέστη δεν θα εγκρίνει τα σχέδια «μέχρι να επιλυθεί το ουγγρικό ζήτημα».

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ επαίνεσε την Παρασκευή τη στάση του Όρμπαν για τις ενεργειακές κυρώσεις, ως «ένα θαρραλέο βήμα για τη σιωπηλή Ευρώπη».

Τα σχόλια έρχονται καθώς οι πρεσβευτές της ΕΕ συγκεντρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν το πακέτο κυρώσεων. Η χορήγηση μεγαλύτερης περιόδου σταδιακής κατάργησης πριν από την έναρξη του εμπάργκο πετρελαίου θα ήταν ένα πικρό χάπι για πολλές χώρες που υποστηρίζουν ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ήδη πολύ μεγάλο.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ αναμένουν μια μακρά νύχτα συνομιλιών που θα μπορούσε να κρατήσει μέχρι το Σάββατο.

naftemporiki.gr