Skip to main content

Πού είναι τελικά ο Σόιγκου;

Είναι περίεργο: Η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία εδώ και ένα μήνα και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου έχει εξαφανιστει ξαφνικά από τη σκηνή. 

Από τις 11 Μαρτίου, ο Σεργκέι Σόιγκου δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση στα ΜΜΕ. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εκπλήσσονται, γιατί προηγουμένως ο Σόιγκου παρουσιαζόταν πολύ συχνά στο κοινό. Σύμφωνα με την ερευνητική πλατφόρμα Agentstvo, η οποία απαριθμεί τις πιο πρόσφατες δραστηριότητές του, ο Σόιγκου έκανε τηλεφωνήματα ή επισκεφτοταν και βράβευε τραυματίες στρατιώτες.

Στην  τελευταία του δημόσια εμφάνιση πριν από 12 ημέρες, ο Σόιγκου απένειμε βραβεία σε στρατιώτες που συμμετείχαν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Έκτοτε δεν έχουν υπάρξει φωτογραφίες ή βίντεο του υπουργού. 

Πρόσφατα μάλιστα έγινε εικασίες για την υγεία του υπουργού. Πηγή του υπουργείου Άμυνας είπε στο Agentstvo ότι ο Σόιγκου δεν ήταν καλά και αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα. Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις φήμες ως ψευδείς.

«Ο υπουργός Άμυνας έχει πολλά να κάνει αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. Δεν είναι ώρα για εμφανίσεις στα ΜΜΕ. «Αυτό είναι απολύτως κατανοητό». Δεν πρέπει να πιστεύει κανείς τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, είπε ο Πεσκοφ. Συμβούλεψε μάλιστα τους δημοσιογράφους: «Επικοινωνήστε με το Υπουργείο Άμυνας».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι περίπου μία εβδομάδα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπήρξαν πληροφορίες για αιφνίδια ψυχρότητα ανάμεσα σε Πούτιν και Σόιγκου, η οποία και έχει να κάνει με την αποτυχία του στόχου για έναν «πόλεμο- αστραπή», στον οποίο οι ουκρανικές δυνάμεις θα κατέθεταν τα όπλα μέσα στα πρώτα 24ωρα από την εισβολή. «Ο Σόιγκου θα έμπαινε θριαμβευτής στο Κίεβο. Υποτίθεται ότι θα κατακτούσε άμεσα την πρωτεύουσα» εξηγεί στο BBC η Βέρα Μιρόνοφα, ειδική σε θέματα συρράξεων. 

Ήταν ο άνθρωπος που πιστώθηκε την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και εκείνος που όλοι στη Ρωσία πίστευαν ότι θα επαναλάβει την «επιτυχία». Ήταν επίσης επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών GRU και κατηγορήθηκε ως ιθύνων νους για τη φονική επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά πράκτορα στο Σάλσμπερι της Βρετανίας και για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι. 

Παρά τις πληροφορίες περί ψυχρών σχέσεων ο Αντρέι Σολντάτοφ, Ρώσος ειδικός σε ζητήματα ασφαλείας, πιστεύει ότι ο Σόιγκου παραμένει το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη μακράν επιρροή επί του προεδρου. «Ορίζει τον στρατό και καθορίζει την ιδεολογία. Αυτός έχει τον έλεγχο του όλου αφηγήματος» εξηγεί.